- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvos gyventojų mityboje pieno produktai sudaro didelę raciono dalį.
Sveikatingumo ekspertai teigia, kad pieno riebalai yra priskiriami labiausiai vertingiems pagal maistinę ir biologinę vertę.
„Pieno riebalai, kaip ir kiti maistiniai riebalai, pirmiausia yra turtingas energijos šaltinis, jie yra visaverčiai. Juose yra visos žinomos riebalų rūgštys, kurių yra net virš 147, tarp jų yra ir nepakeičiamų, kurių nesintezuoja organizmas“, – atskleidžia Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas profesorius dr. Rimantas Stukas.
Kaip rodo prekybos tinklo „Maximos“ pardavimų duomenys, pienas atsiduria paklausiausių kasdienių prekių krepšelyje: pirkėjai per mėnesį nuperka vidutiniškai 2,6 mln. litrų pieno. Asortimentą sudaro ne tik iš karvės pieno pagaminti gaminiai, bet ir kitos gyvūninės kilmės bei augaliniai pieno produktai: sojų, migdolų, anakardžių, avižų pienas bei iš jų pagaminti gaminiai.
Kokio riebumo pienas palankesnis sveikatai?
Pasak R. Stuko, itin dažnai vartojant pieną ir jo produktus, geriau rinktis liesą pieną. „Pieno riebalai yra svarbus energijos šaltinis. Riebūs pieno produktai, deja, gali prisidėti prie širdies ligų, cukrinio diabeto ir nutukimo vystymosi. Bet liesų – ypač raugintų – pieno produktų nauda, kaip kalcio, baltymų ir probiotikų šaltinio, taip pat neabejotina“, – teigia profesorius.
Troškinant daržoves, mėsos patiekalus geriau naudoti liesą grietinėlę, nes dažniausiai daržovės troškinamos grietinėlės ir sviesto padaže, tad patiekalas gali tapti per riebus.
Tad galima vartoti tiek riebius, tiek liesus pieno produktus, svarbiausia, kad tai būtų daroma su saiku.
Pieno ir jo produktų riebumas patiekalų gamyboje
Tai, kokio riebumo pieną ir jo produktus reikėtų rinktis patiekalų gamybai sufleruoja ir pats patiekalas. „Kepiniams visuomet geriau naudoti riebius pieno produktus, mat ingredientai, turintys daugiau riebumo padės išlaikyti tvirtą kepinio konsistenciją. Gaminant įvairius kokteilius, kuriose yra pieno, jį reikėtų rinktis pagal tai, kokio rezultato siekiate – jeigu norisi sočiau, reikėtų naudoti riebų pieną, o jeigu siekiate per dieną suvartoti kuo mažiau riebalų – liesą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Pasak A. Polenino, patiekalams reikalingos grietinėlės rūšių parduotuvių lentynose – apstu. Jos rūšių spektras itin platus – vos nuo 10 proc. iki 36 proc. riebumo. Maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas sako, kad nesaldiems gaminiams su grietinėle geriau naudoti liesą grietinėlę, vos 10-13 proc. riebumo ar net liesesnę. „Troškinant daržoves, mėsos patiekalus geriau naudoti liesą grietinėlę, nes dažniausiai daržovės troškinamos grietinėlės ir sviesto padaže, tad patiekalas gali tapti per riebus. Taip pat gali nutikti ir troškinant mėsos patiekalus grietinėlėje – troškinant iš mėsos išsiskiria riebios sultys“, – atskleidžia A. Poleninas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių8
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas1
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai4
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių3
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...