- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvos gyventojų mityboje pieno produktai sudaro didelę raciono dalį.
Sveikatingumo ekspertai teigia, kad pieno riebalai yra priskiriami labiausiai vertingiems pagal maistinę ir biologinę vertę.
„Pieno riebalai, kaip ir kiti maistiniai riebalai, pirmiausia yra turtingas energijos šaltinis, jie yra visaverčiai. Juose yra visos žinomos riebalų rūgštys, kurių yra net virš 147, tarp jų yra ir nepakeičiamų, kurių nesintezuoja organizmas“, – atskleidžia Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas profesorius dr. Rimantas Stukas.
Kaip rodo prekybos tinklo „Maximos“ pardavimų duomenys, pienas atsiduria paklausiausių kasdienių prekių krepšelyje: pirkėjai per mėnesį nuperka vidutiniškai 2,6 mln. litrų pieno. Asortimentą sudaro ne tik iš karvės pieno pagaminti gaminiai, bet ir kitos gyvūninės kilmės bei augaliniai pieno produktai: sojų, migdolų, anakardžių, avižų pienas bei iš jų pagaminti gaminiai.
Kokio riebumo pienas palankesnis sveikatai?
Pasak R. Stuko, itin dažnai vartojant pieną ir jo produktus, geriau rinktis liesą pieną. „Pieno riebalai yra svarbus energijos šaltinis. Riebūs pieno produktai, deja, gali prisidėti prie širdies ligų, cukrinio diabeto ir nutukimo vystymosi. Bet liesų – ypač raugintų – pieno produktų nauda, kaip kalcio, baltymų ir probiotikų šaltinio, taip pat neabejotina“, – teigia profesorius.
Troškinant daržoves, mėsos patiekalus geriau naudoti liesą grietinėlę, nes dažniausiai daržovės troškinamos grietinėlės ir sviesto padaže, tad patiekalas gali tapti per riebus.
Tad galima vartoti tiek riebius, tiek liesus pieno produktus, svarbiausia, kad tai būtų daroma su saiku.
Pieno ir jo produktų riebumas patiekalų gamyboje
Tai, kokio riebumo pieną ir jo produktus reikėtų rinktis patiekalų gamybai sufleruoja ir pats patiekalas. „Kepiniams visuomet geriau naudoti riebius pieno produktus, mat ingredientai, turintys daugiau riebumo padės išlaikyti tvirtą kepinio konsistenciją. Gaminant įvairius kokteilius, kuriose yra pieno, jį reikėtų rinktis pagal tai, kokio rezultato siekiate – jeigu norisi sočiau, reikėtų naudoti riebų pieną, o jeigu siekiate per dieną suvartoti kuo mažiau riebalų – liesą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Pasak A. Polenino, patiekalams reikalingos grietinėlės rūšių parduotuvių lentynose – apstu. Jos rūšių spektras itin platus – vos nuo 10 proc. iki 36 proc. riebumo. Maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas sako, kad nesaldiems gaminiams su grietinėle geriau naudoti liesą grietinėlę, vos 10-13 proc. riebumo ar net liesesnę. „Troškinant daržoves, mėsos patiekalus geriau naudoti liesą grietinėlę, nes dažniausiai daržovės troškinamos grietinėlės ir sviesto padaže, tad patiekalas gali tapti per riebus. Taip pat gali nutikti ir troškinant mėsos patiekalus grietinėlėje – troškinant iš mėsos išsiskiria riebios sultys“, – atskleidžia A. Poleninas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Lietuvoje nustatyti dar 53 koronaviruso atvejai
Pirmadienį koronaviruso infekcija patvirtinta 53 žmonėms, 11 iš jų susirgo pakartotinai skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Pavasario prakeiksmas – alergija žiedadulkėms: kaip palengvinti simptomus be medikamentų?
Tik nušvitus pirmiesiems spinduliams pacientai jau skundžiasi sloga ir akių perštėjimu. Mat, anksti pavasarį pradeda žydėti medžiai. Tokių alergijų pikas paprastai būna gegužę, kai sužydi beržiniai medžiai. Medikai skaičiuoja, kad...
-
Ministerija supaprastino siuntimų tvarką sergantiesiems lėtinėmis ligomis3
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) supaprastino siuntimų tvarką lėtinėmis ligomis sergančių pacientų ilgalaikiam stebėjimui. ...
-
Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis mažėja, bet mirė dar du žmonės
Nors sergamumas peršalimo ligomis ir gripu Lietuvoje mažėja, praėjusią savaitę nuo šios ligos mirė du žmonės, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
SAM įsteigė Vaistų komitetą: informuos apie racionalų vaistų skyrimą ir vartojimą4
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įsteigė Vaistų komitetą, kurio užduotis bus siekti racionalesnio vaistų skyrimo ir vartojimo, vykdyti stebėseną, rengti pranešimus apie racionalų vaistų skyrimą ir vartojimą bei teikti rekomendacijas gydy...
-
Pagalba nualpusiam žmogui: ką galima daryti, ko ne?3
Dažnai nesunku atpažinti, kad žmogui negera ir jis gali nualpti. Taip galima jam padėti prieš nutinkant nelaimei. Tačiau to nepadarius laiku žmogui būtina suteikti pirmąją pagalbą ir iškviesti medikus. Kaip tokiu atveju elgtis, LNK papa...
-
Koronaviruso statistika: devyni nauji susirgimai, mirčių nefiksuota
Sekmadienį koronaviruso infekcija patvirtinta devyniems žmonėms, keturi asmenys susirgo pakartotinai, praneša Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Sparčiai plinta pavojinga liga: pirminiai simptomai panašūs į peršalimo31
Medikai vis dažniau sulaukia pacientų, sergančių ligomis, kurios jau buvo pamirštos. Tai tymai ir kokliušas. Besiskiepijančių nuo tymų Lietuvoje mažėja kasmet. Europoje taip pat prasta situacija. Daugiausia sergančiųjų šiuo met...
-
SAM delegacija Singapūre ir Japonijoje aptars pandemiją, užkrečiamųjų ligų valdymą9
Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio vadovaujama delegacija nuo pirmadienio su darbo vizitu lankysis Singapūre ir Japonijoje, kur aptars pandemijos ir užkrečiamųjų ligų valdymo iššūkius. ...
-
Dėl storosios žarnos vėžio lietuviai tiriasi vangiai: diagnozė gąsdina labiau nei pati liga4
Nors Lietuvoje veikia keturios, nemokamos vėžio profilaktikos programos, gyventojai jomis tebesinaudoja vangiai. Štai prevenciškai išsitirti dėl storosios žarnos vėžio ateina mažiau, nei pusė šalies gyventojų, kuriems &scar...