Ar kreipiantis į specialistą visada reikia šeimos gydytojo siuntimo?

Įsigaliojus naujai tvarkai, tam tikromis lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams nebereikia šeimos gydytojo siuntimo pas gydytoją specialistą, tačiau šis išimčių sąrašas neapima visų ligų, o jį dar planuojama tobulinti ir pildyti, sako Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausioji specialistė Asta Einikienė.

Klausytoja iš Kauno teiraujasi, ar jai reikia nuolatinio šeimos gydytojo siuntimo, jei moteris ilgą laiką serga akių glaukoma.

„Norėčiau paklausti, ar, sergant tokiomis ligomis, kai nuolat reikia lankytis pas gydytoją, kaskart reikalingas siuntimas? Jau aštuonerius metus sergu glaukoma, ir kiekvieną kartą reikalauja siuntimo iš šeimos gydytojo. Skaičiau laikraštyje, kad kai kuriomis ligomis sergantiems siuntimo nereikia. Norėčiau sužinoti, gal ir man jo nereikia?“ – domisi Stasė iš Kauno.

Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausioji specialistė A. Einikienė sako, kad nuo lapkričio 1 d. įsigaliojusi nauja tvarka neapima visų ligų, tačiau, jei sistema pasiteisins, ligų sąrašas vėliau gali būti praplėstas.

„Sergant glaukoma ir norint patekti pas gydytoją specialistą tolimesnei gydymo korekcijai, būklės stebėjimui ir pan., reikalingas šeimos gydytojo siuntimas, nes, rengiant naują teisės aktą, buvo nuspręsta patvirtinti sąrašą tik tam tikrų lėtinių ligų, būtent tokių, kurios sąlygoja didesnį mirtingumą ir yra plačiau paplitusios“, – aiškina Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė.

Pasak jos, kalbama apie tokias ligas, kaip kraujotakos sistemos ligos, onkologinės, nervų sistemos ligos, cukrinis diabetas, taip pat – kai kurias kitas endokrininės sistemos ligas bei tokias, kurios yra socialiai reikšmingos, pvz., tuberkuliozė.

„Tai – pirminis etapas, vėliau bus stebima ir vertinama, kaip klinikinėje praktikoje veiks šis naujas ilgalaikis sveikatos būklės stebėjimas“, – žada A. Einikienė. Jos teigimu, šis teisės aktas bus tobulinamas, o vėliau bus svarstoma dėl papildymo kitomis lėtinėmis ligomis.

„Šiuo atveju moteris, serganti glaukoma, norėdama lankytis pas gydytojus specialistus, turi vadovautis dar seniau galiojančia tvarka ir pas tokį specialistą patekti galės tik turėdama šeimos gydytojo siuntimą“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausioji specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

-Daiva

-Daiva portretas
Straipsnis būtų kur kas informatyvesnis, jei būtų įdėta nuoroda į dokumentą su lėtinių ligų sąrašu, minimu straipsnyje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių