Ar actas padeda numesti svorio?

Jei manote, kad actas gali padėti suliesėti, klystate. Anot specialistų, tai tėra mitas.

Į LRT radiją paskambinęs Pranas sako girdėjęs, kad, geriant actą, galima numesti svorio. „Norėčiau sužinoti, kaip naudoti maistinį actą. Girdėjau, kad jis padeda sumažinti svorį. Ar jis nekenkia sveikatai? Kaip jį naudoti? Kiek sykių per dieną?“ – klausia vyras.

Dietologė Jūratė Dobrovolskienė rekomenduoja acto negerti ir pabrėžia, kad jis gali pakenkti sveikatai. „Vartoti obuolių actą tam, kad numestų svorio, aš tikrai nerekomenduočiau. Tai yra rūgštis, turinti savybę, kuriomis pasižymi ir kitos stipresnės rūgštys. Jos yra dirginančios – tiek skrandį, tiek kepenis, tiek kasą“, – sako J. Dobrovolskienė.

Anot jos, tie keli acto lašai, kurie būna panaudoti užpilui salotoms pagardinti, tikrai negali pakenkti. Bet, gerdami jį šaukštais, galime išprovokuoti gastritą, opaliges, taip pat sukelti lėtines kepenų ligas. „Vienintelis logiškas paaiškinimas, kaip actas gali „padėti“ numesti svorio, yra acto liosuojantis poveikis – dėl jo maistas gali būti dirbtinai, greitai pašalintas iš žarnyno. Bet tai jokiu būdu nėra pagalba“ , – pabrėžia specialistė.

Kad actas padeda numesti svorio, dietologės teigimu, yra mitas, kuriuo tiki dalis žmonių. „Paprastai ne actą geria, o obuolių sidro kapsules, kurios „įvilktos“  į tokį neva medicininį formatą. [...] Kaip ir daugelis maisto papildų, jis turi tokį menamą, nepatikrintą tyrimais (kuriais būna patikrinti vaistai) [teigiamą poveikį]“, – teigia J. Dobrovolskienė.

Pateikti klausimą ar išsakyti savo nuomonę LRT radijui galite visą parą, paskambinę telefonu (8 5) 2363009. Atsakymus galite išgirsti ketvirtadieniais, 8.35 val., „Ryto garsų“ rubrikoje „Jūs paskambinote į LRT radiją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidmanta

vidmanta portretas
tik nevartokite išgirto obuolių acto,nes aš esu irgi reklamų auka,labai norėjau numesti svorio tai tą obuolių actą gėriau gal puse metų,aišku po to skaudėjo skrandį,o kas blogiausia tai,kad kalio kiekis kraujyje yra per didelis ir dėlto nenoriu valgyti jokių daržovių ir vaisių tai prieš žengiant tokį žingsnį pasitikrinkit kalį ir geriau nerizikuokit savo sveikata

pastaba

pastaba portretas
neisivaizduoju, kaip galejo praeiti gramatikos klaida siame pavadinime? ar galima numesti kazka,t.y. svori, bet ne svorio. kiauliukai, jus zurnalistai ir redaktoriai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių