Apsukrios bobutės parduoda ir antibiotikus

Valstybinė ligonių kasa (VLK) pranešė, kad mažiausiai kompensuojamų vaistų suvartoja Šalčininkų gyventojai, daugiausiai – Širvintų. Įdomu kodėl?! Tikrai ne dėl to, kad šalčininkiečiai mažiau serga ir labiau rūpinasi sveikata. 

Nereikia jokių išsamių ir solidžiai skambančių analizių. Turint omenyje „patogią“ geografinę padėtį ir pirmokui aišku, kur čia „šuo pakastas“. Nuvykus į vietą gyventojai pirštu parodys, kur galima pigiau nusipirkti vaistų.

Perka iš po skverno

„Gyventojai persikelia ir per sieną, nes einant gatve pietauti ar kitur, tave iš karto sustabdo močiutės ir rusiškai teiraujasi: gal jums reikia vaistų? Tai gali būti paprasti nereceptiniai vaistai nuo skausmo ar validolio lašai. Bet kartais tos močiutės parduoda ir antibiotikus. Jos stovi prie prekybos centro, turgaus ar kioskelių ir siūlo vaistus iš Baltarusijos, savaime suprantama, už patrauklesnes kainas“, – sako Šalčininkų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Danelja Laimutė Sliževska.

Anot gydymo įstaigos vadovės, gyventojai susigundo gerokai pigiau kainuojančiais vaistais. Netgi nesistengia nuslėpti, kad medikamentus pirko močiutėms iš po skverno. „Dažniausiai barame pacientus dėl antibiotikų, nes jie tik peršąla ir savo nuožiūra nusiperka baltarusiškų. Paskui ateina pas gydytoją. Vieną dvi dienas juos pageria ir, pagerėjus sveikatai, nutraukia gydymo kursą. Turime šviesti liaudį, kad gydytis reikia pas gydytojus. Galbūt iš karto turėtume į policiją skambinti pamatę vaistus siūlančią močiutę, bet kol prisiskambinsi ir atvažiuos ekipažas, ji galbūt prekiaus jau kitoje vietoje. Už rankovės juk nelaikysi“, – sako Šalčininkų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė.

Prašo lauktuvių iš Kaliningrado

Valstybinės ligonių kasos atlikta kompensuojamųjų vaistų suvartojimo analizė parodė, kad praėjusiais metais daugiausiai kompensuojamųjų vaistų suvartojo Širvintų, Vilkaviškio, o mažiausiai – Šalčininkų, Šilalės ir Neringos savivaldybių gyventojai.

„Esu girdėjęs, kad žmonės, kurie sovietiniais laikais vartojo vadinamąjį analginą, yra prie jo įpratę. Vienas kitas prašydavo pažįstamų parvežti jo iš Kaliningrado. Galbūt tai daugiau yra psichologiniai dalykai ir įsitikinimas, jog ten pirktas aspirinas ar kitas vaistas yra geresnis. Aš pats turėjau kelių dienų nedarbingumą per trejus metus. Mano tėvukas irgi neseniai nuėjo pas gydytojus. Šie nustebo, kad žmogus per septyniasdešimt metų sugeba sukaupti vos tris puslapius medicininės kortelės. Manau, kad Neringoje grynas oras, gamta ir gera nuotaika duoda savo“, – sako Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis, labiau linkęs manyti, jog šiame šalies regione gyvena sveikesni žmonės.

„Kodėl Šilalės gyventojai suvartoja mažai vaistų? Manau, kad susideda du dalykai. Gyventojai rūpinasi sveikata ir kreipiasi profilaktiniams patikrinimams, o mūsų gydytojai skiria tik tuos vaistus, kurie reikalingi konkrečiai ligai šalinti. Jokių papildomų ir nereikalingų medikamentų neskiriame“, – sako Šilalės rajono ligoninės direktorius Antanas Damulis.


Tarp kita ko

VLK duomenimis, praėjusiais metais vidutiniškai Lietuvoje tūkstantis gyventojų per dieną suvartojo 1046 dienos dozės vaistų, iš kurių 476 – nekompensuojami, o 570 – kompensuojami PSDF lėšomis.

Iš viso kompensuojamuosius vaistus Lietuvoje vartojo daugiau kaip 1,2 mln. žmonių, t. y. 40 proc. šalies gyventojų.

Pernai žmonės daugiausiai vartojo kardiologinių vaistų (440) arba tai reiškia, kad 44 proc. šalies gyventojų kasdien išgėrė dienos dozę kardiologinių vaistų. Be to, šios grupės vaistų yra kompensuojama daugiausiai – net 83 proc.

Antroje vietoje pagal suvartotą vaistų kiekį yra nervų sistemą veikiantys vaistai (154), tai yra - 15 proc. Lietuvos gyventojų praėjusiais metais kasdien išgėrė dienos dozę šių vaistų. PSDF lėšomis jų kompensuojama 38 procentų.

Trečioje vietoje pagal suvartotą vaistų kiekį atsidūrė virškinimo traktą ir vaistai cukriniam diabetui gydyti (125), kurių kompensuojama 38 procentai.

Iš viso kompensuojamuosius vaistus Lietuvoje vartojo daugiau kaip 1,2 mln. žmonių, t. y. 40 proc. šalies gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir gerai bobutės daro, bent gauname kas tuoj pat reikalinga.

Ir gerai bobutės daro, bent gauname kas tuoj pat reikalinga. portretas
Nes visos vaistinės pilnos nevertingo sudo už didžiausius pinigus.Pas gydytojus mėnesio eilės, isivarius pvz.bronchita, kiša arbatėles, paracetamolius ir pan., nors jau savaitę visą ta šlamšta geri.Tep ir numirti galima(o kiek numirė negave savalaikės pagalbos nieks negarsin).Iš esmės mes visi suauge žmonės, kaip ir nuo ko vartoti antibiotikus(ir kitus medikamentus) puikiai suprantame.Kalbama kad su pienu mes dar netiek tų antibiotikų sugeriame...Tai kam čia toki baisūs draudimai?Ar ne tam kad farmacininkams nei vienas centas pro šalį nepraslystu?

vIKA

vIKA portretas
Kol bus vaistai vaistinese be proto brangus,zmones ieskos,kur nusipirkti pigiau. Jeigu uz desimt tableciu nuo galvos skausmo reikia moketi 3,30 euro ir viena tablete kainuoja 33 euro centus,o t.y. 1,14 lito,tai galima suprasti,kodel zmones iesko alternatyvos. Pasaulio pabaiga ir tiek. Valdzia leidzia farmacininkams plesti devynis kailius ir stebisi,kad perkama is bobuciu. Nustokite stebetis,o imkites priemoniu,tik,zinoma,ne bobutes gaudyti,o farmacininku apetitus mazinti. Vaistai turi kainuoti adekvaciai atlyginimams ir pensijoms. Cia juk kalbama ne apie kokius tai ypatingus vaistus,o paprastus,kuriu kainos nerealiai isdidintos. Ei,valdzia,ATSIBUSKITE!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių