Apsauga nuo gripo: kaip dėvėti medicininę kaukę?

  • Teksto dydis:

Sergamumui gripu pasiekus epideminį lygį, vis daugiau žmonių vaistinėse ieško medicininių kaukių. Nors daugiausiai kaukių vis dar nuperkama didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tendencija sparčiai populiarėja ir Tauragėje, Plungėje bei Marijampolėje – per praėjusius metus visoje šalyje kaukių pardavimai išaugo net 71 proc.

Kasmet didėjanti medicininių kaukių paklausa signalizuoja augantį žmonių sąmoningumą.

„Jei anksčiau kaukės buvo naudojamos tik kaip prevencinės priemonės, vis dažniau aptarnaujame klientus, kurie kaukę perka kartu su vaistais. Gyventojai rūpinasi ne tik savo gerove, bet ir galvoja, kaip neužkrėsti kitų. Juk silpnesnio imuniteto, ypač vyresnio amžiaus asmenims, net ir paprastas peršalimo virusas gali sukelti didelių sveikatos problemų“, – tendencijas komentuoja „Eurovaistinės“ atstovė Asta Trumpienė.

Kad medicininė kaukė būtų veiksminga, sveikatos specialistai pataria:

1. Prieš užsidedant kaukę, derėtų muilu ar alkoholiniu antiseptiku nusiplauti rankas.

2. Kaukė turi tvirtai laikytis ant veido – būti ne per maža ir ne per didelė.

3. Dėvėti kaukę patartina didelio žmonių susibūrimo vietose.

4. Keisti kaukę reikėtų kiekvieną kartą grįžus iš galimai užkrėstos zonos arba kas 3-4 valandas.

5. Prieš išmetant panaudotą kaukę, patartina ją įdėti į plastikinį maišelį ir tvirtai jį užrišti.

Atkreiptinas dėmesys, kad žmonės, perkantys kaukes ne pilnomis pakuotėmis, dažnai sunerimsta pamatę, kad kaukės yra liečiamos rankomis. Tačiau jaudintis dėl to tikrai nereikėtų. Jos pasižymi dideliu patikimumu, nuo mikrobų ir virusų apsaugo ne steriliu apsauginiu sluoksniu, o fiziniu barjeru. Tai reiškia, kad, kosint, čiaudint ar kalbant, per kaukę neprasiskverbs ore pasklidę lašeliai, kuriais gali būti perduotas virusas. Siaučiant gripo epidemijai būtina laikytis ir kitų profilaktikos priemonių – kuo dažniau plauti rankas, neliesti jomis veido ir akių, laikytis atokiau nuo sergančiųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vida

vida portretas
visada nesioju kauke parduotuvese autobuse.kvieciu visus pirkt kaukes ir nesiot poliklinikoje atejus.kadneuzsikrest ar kitu neuzkrest.jos nebrangios perku vasara .ar kamelijoj nuolaidu valandom.ismetu prie maximos siuksliu dezeje lauke
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių