Apie tai, kad turite pūslelinę sukeliantį virusą, galite ir nežinoti

Didelė dalis žmonių herpes virusu užsikrečia dar pirmaisiais savo gyvenimo metais, o kai kurie apie tai gali ir nesužinoti. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako Inovatyvios medicinos centro vadovė Matilda Gailaitė-Bučinskienė.

„Užsikrečiame gana anksti. Tėveliai turėtų žinoti, kad turėdami lūpų pūslelinę ir bučiuodami vaikučius ne tik į galvytę ar į lupytes, bet ir kitose vietose, gali užkrėsti savo vaikus. 30–95 proc. visos populiacijos žmonių užsikrečia labai anksti – pirmaisiais gyvenimo metais“, – pabrėžia M. Gailaitė-Bučinskienė.

Ji atkreipia dėmesį – nors užsikrečiama anksti, ne visi viruso nešiotojai suserga. Pasak specialistės, virusas gali tūnoti organizme, bet pūslelė žmogui gali taip ir neiškilti.

„Tai nutinka ne kiekvienam. Tam reikalingos tam tikros sąlygos. [...] Pagrindinė sąlyga – nusilpęs imunitetas. Priežasčių tam šiandien yra tikrai daug, pavyzdžiui, kai žmogus sušąla, sušlampa kojas“, – nurodo M. Gailaitė-Bučinskienė.

Ji priduria – įtakos pūslelinės atsiradimui gali turėti ir intensyvūs saulės spinduliai, pavyzdžiui, esant paplūdimyje: „Tada pūslelė gali atsirasti ne tik ties lūpomis, bet ir nosimi, kitose vietose. Nereikia pamiršti, kai sergame kitomis ligomis, taip pat padidėja tikimybė atsirasti pūslelei. Patyrus didelę įtampą, stresą, susinervinus, kitą dieną gali atsirasti pirmieji pūslelinės pojūčiai.“

Kaip išvengti pūslelinės atsiradimo, žiūrėkite reportaže.


Šiame straipsnyje: pūslelinėlūposvirusas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių