Ant grotelių dėkite strutienos kepsnius

Lengvai virškinama kaip paukštiena ir maistinga kaip jautiena. Tuo pasižymi strutiena – viena vertingiausių mėsos rūšių ir apskritai vienas naudingiausių maisto produktų žmogaus organizmui. Jos kepsniukai ant grotelių gali tapti sezono atradimu.

Mitybos vertė – neprilygstama

Stručių mėsą liaupsina ir rinktinių valgių mėgėjai, ir sveikos mitybos šalininkai. Iš jos galima pagaminti egzotiško skonio patiekalus, kurių maistingumas – neprilygstamas. Tiesa, ši mėsa nepigi, bet kartais jos paskanauti verta.

Strutiena išsiskiria tuo, kad joje yra labai mažai riebalų ir cholesterolio, užtat gausu mikroelementų: cinko, seleno, magnio, kalio, kalcio, geležies, B grupės vitaminų, vitamino D, visaverčių baltymų ir kt. Tvirtinama, kad strutienoje yra kelis kartus daugiau kalcio, geležies ir cinko nei jautienoje, kiaulienoje, avienoje ar paukštienoje.

Dėl išskirtinės mitybos vertės ji rekomenduojama ligoniams, ypač sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, anemija, sveikstantiesiems po operacijų.

Dietologai maistingąją strutieną pataria įtraukti į vaikų mitybos racioną. Kadangi stručių mėsa yra mažo kaloringumo, ji tinka ir besilaikantiesiems dietos, diabetikams. 100 g strutienos tėra vos 1,4 g riebalų.

Panaši į jautieną

Strutieną mėgsta ir virtuvės šefai, nes ji lengvai paruošiama, o patiekalai būna sultingi, minkšti ir kvapnūs. Ši mėsa virtuvėje paranki ir tuo, kad beveik neturi kremzlių, gyslų ar plėvių.

Stručio mėsa, kitaip nei kita paukštiena, yra tamsiai raudonos spalvos, panaši į gerą jautieną ir žvėrieną. Tik jos skonis švelnesnis. Be to, ji lengvai virškinama.

Strutieną galima paruošti įvairiais būdais: troškinti, virti, kepti keptuvėje, orkaitėje, ant grotelių. Galbūt šio paukščio mėsos šašlykas nebus skaniausias, tačiau ant grotelių iškepti kepsniukai gali tapti sezono atradimu.

Beveik du trečdaliai stručio mėsos – aukščiausio kokybės žaliava, tinkami ir didkepsniui, ir guliašui, ir kotletams pagaminti. Strutiena maišoma gaminat dešras. Ji puikiai tiks šaltiems užkandžiams bei salotoms pagardinti.

Stručio sparnai ir mažiausiai 2 kilogramus sveriantis ilgas kaklas – puiki žaliava sriuboms ar net šaltienai paruošti. Delikatesinius patiekalus galima pagaminti ir iš maždaug vieną kilogramą sveriančios stručio širdies ir apie pusantro kilogramo kepenų.

Unikalūs riebalai

Nors strutiena nėra riebi, šio egzotiško paukščio riebalai pasižymi unikaliomis savybėmis. Jie vertinami ir yra naudojami ne tik kosmetikoje, bet ir farmacijoje.

Anot specialistų, šie riebalai gali padėti gydyti įvairias odos ligas, regeneruoti galvos odą ir atstatyti nusilpusius plaukus. Jie turi priešuždegiminį poveikį, todėl gali būti naudojami žaizdoms, nudegimams, praguloms, sumušimams gydyti, sąnarių skausmams palengvinti.


Šiame straipsnyje: mėsareceptasgrotelėskepsnys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių