Aktorės K. Kazlauskaitės mamai sepsis vos nekainavo gyvybės

Kaunietė Irena Kazlauskienė pripažįsta klydusi, kai delsė kreiptis į gydytojus labai suprastėjus sveikatai po persirgto plaučių uždegimo. Delsimas išaugo į pavojingą gyvybei sepsį.

Dukra išvežė į ligoninę

"Tokio garbaus amžiaus žmonės, kaip aš, jau esame įpratę nekreipti dėmesio į įvairius negalavimus, karščiavimus, pykinimą, silpnumą – juk senatvė. Tačiau neseniai supratau, kad tai labai klaidingas samprotavimas, – įsitikinusi Irena Kazlauskienė. – Jei ne mano dukros ryžtingas sprendimas, jau būčiau su aniuolais kalbėjusi."

Ponia Irena kelias paras jautė silpnumą, karščiavo, bet nutarė gydytojų netrukdyti, tikėdamasi, kad tie nemalonūs pojūčiai praeis savaime. Deja, kuo toliau, tuo buvo blogiau. Kai kūno temperatūra perkopė 39 laipsnius, moteris, nors buvo vėlus vakaras, paskambino dukrai Kristinai, žinomai Lietuvoje aktorei, į Vilnių, norėdama pasitarti, ką daryti.

K.Kazlauskaitė, išgirdusi mamos balsą, iškart suprato, kad reikalai prasti. Po geros valandos Kristina jau buvo Kaune ir pati nuvežė mamą į Raudonojo Kryžiaus ligoninę – būtent taip ponia Irena vadina Kauno klinikinę ligoninę, kurią ir  sovietmečiu neįprato vadinti 1-ąja tarybine. I.Kazlauskienė tikisi, kad ilgainiui šiai ligoninei bus sugrąžintas tarpukario ligoninės pavadinimas.

Juokavo esant kritinei situacijai

Anot I.Kazlauskienės, ji buvo priimta toje ligoninėje kaip karalienė. Tiesiog negalėjo atsistebėti – nuo priėmimo iki paguldymo į Vidaus ligų skyrių – viskas veikė kuo puikiausiai.

"Gal jūs apsirikote? Juk aš ne iš Seimo, – klausiau nepaprastai malonaus, dėmesingo jauno gydytojo Ali Oldujeli, tačiau į šį mano klausimą jis tik plačiai nusišypsojo ir tučtuojau paskyrė palatoje lašinę", – pasakojo ponia Irena, dar sugebėjusi, kaip prisimena, juokauti, nors gyvybė buvo pavojuje.

Ligonė rytą pasijuto visai gerai ir jau buvo pasišovusi, viso personalo nuostabai, važiuoti namo, bet nei Vidaus ligų skyriaus vedėjas docentas Alfredas Bagdonas, nei gydytoja Laima Stunžėnienė nenorėjo nieko apie tai nė girdėti.

Gal jūs apsirikote? Juk aš ne iš Seimo.

Prašo nedelsti

"Dabar jau suprantu, kad mano būklė tada buvo visai prasta – juk organizmą užpuolė sepsis, – vėl juokais apie rimtą problemą kalbėjo ponia Irena. – Tačiau po dešimties dienų gydytojų širdys vis tik suminkštėjo – išleido mane gydytis į namus."

Nusipirkusi paskirtų vaistų I.Kazlauskienė sąžiningai juos gėrė kiekvieną dieną.

"Dėkodama gydytojams ir visam mielam skyriaus personalui, kad dabar jaučiuosi gerai, kartu prašau savo bendraamžių – būkite atidesni savo negalavimams, pasikalbėkite apie juos su savo artimaisiais, nedelskite kreiptis į gydytojus. Antraip galite sulaukti tokių baisių komplikacijų, kokias patyriau aš po persirgto namuose plaučių uždegimo", – perspėjo ponia Irena, o jos veide tuo metu spinduliavo šypsena. Dėkingumo dukrai ir gydytojams šypsena.

Daugėja atsparių bakterijų

Pasak Kauno klinikinės ligoninės Vidaus ligų skyriaus vedėjo docento A.Bagdono, buvusios pacientės I.Kazlauskienės gyvybei iš tiesų buvo iškilęs pavojus, nes garbaus amžiaus moters organizmas neatsispyrė infekcijai.

Pavojinga bakterija pradėjo cirkuliuoti kraujyje – prasidėjo sisteminė uždegimo reakcija, sutriko kelių organų funkcijos.

"Tokia organizmo būklė paprastai vadinama kraujo užkrėtimu, o mes, gydytojai, ją vadiname sepsiu. Tai yra labai pavojinga, ypač tuo atveju, jei nepavyksta laiku nustatyti sepsio sukėlėjo ir paskirti efektyvaus antibakterinio gydymo", – aiškino gydytojas A.Bagdonas.

Jis pripažinoo, kad net ir šiandien, taikant visus šiuolaikinius infekcijos sukėlėjo nustatymo būdus, ne visada pavyksta identifikuoti bakteriją – pradinį infekcijos šaltinį. Be to, dėl neracionalaus antibiotikų vartojimo vis dažniau pasitaiko daugeliui jų atsparių bakterijų, su kuriomis kovoti labai sunku.

Gydytojas primena ir pataria

Pasak A.Bagdono, Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo, Vidaus ligų skyrių personalas, kitos tarnybos dirbo operatyviai, profesionaliai ir sutelktai, todėl pavyko laiku nustatyti sepsį pacientei I.Kazlauskienei sukėlusią bakteriją bei paskirti atitinkamą antibakterinį gydymą.

Pašnekovas kartu pripažino, kad medikams nugalėti infekciją padėjo ir begalinis ligonės I.Kazlauskienės optimizmas bei humoro jausmas.

"Sepsis dažniau pasireiškia pacientams, sergantiems kitomis sunkiomis lėtinėmis ligomis, ypač sutrikdančiomis imuninės sistemos veiklą arba kai dėl įvairių priežasčių antibakterinis gydymas pradedamas pavėluotai – infekcijai jau išplitus", – paaiškino docentas A.Bagdonas.

Jis perspėjo, kad, karščiavimui užsitęsus daugiau kaip tris paras, visada būtina pasitarti su gydytoju ir neužsiimti savigyda. Vyresnio amžiaus asmenims ir sergantiesiems sunkiomis lėtinėmis ligomis patartina kasmet skiepytis nuo gripo ir pneumokokine vakcina.


Šiame straipsnyje: sepsisplaučių uždegimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaidos

Klaidos portretas
gal K.Kazlauskaitės, o ne I.Kazlauskaitės mama???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių