Akcija „Nedelsk“: daugiausia galimo krūties vėžio atvejų rasta Švenčionėliuose

  • Teksto dydis:

Du vasaros mėnesius po Lietuvos miestelius ir kaimus važinėjęs sveikatinimo projekto „Nedelsk“ rožinis autobusėlis savo kelionę užbaigs sostinėje. Iki paskutinės stotelės savo sveikatą pasitikrinti panoro 3 tūkst. moterų iš 20 Lietuvos rajonų. Patikrų metu nustatytas net 51 galimas krūties vėžio atvejis. Per visus dvylika projekto gyvavimo metų patikrinta beveik 92 tūkst. moterų, iš kurių diagnozuoti net 878 galimi krūties vėžio susirgimai.

„Praėjusiais metais dėl krūties vėžio nemokamai  buvo patikrintos 4786 moterys, iš kurių net 82-ejoms buvo nustatyti galimi krūties vėžio atvejai. Nors šiemet pasitikrinti panorusių moterų buvo kiek mažiau, džiugu, kad diagnozuotų krūties vėžio susirgimų procentas nedidėja – jis išliko toks pat, kaip ir 2013-aisiais“, – sako projekto iniciatorė Agnė Zuokienė.

Šių metų kelionę autobusėlis pradėjo paskutinę pavasario dieną ir užbaigs rugpjūčio 25 dieną. Moteris tikrino nuo pat pirmųjų „Nedelsk“ žingsnių prie projekto prisidėję šalies onkologai ir krūtų ligų specialistai: Pranas Šniuolis, Julija Vitko, Donatas Vajauskas, Robertas Mileris, Daniel Kondžarija, Aura Bartaškienė ir kt.

12-osios kelionės metu daugiausiai galimo krūties vėžio atvejų rasta Švenčionėliuose – 6 iš 53 atėjusių pasitikrinti moterų. Be nustatyto 51 galimo krūties vėžio susirgimo rasti ir 429 gerybiniai pakitimai. „Ankstyvas organizmo pakitimų nustatymas leidžia moterims laiku pradėti juos kontroliuoti, taip išvengiant skaudžių pasekmių ateityje. Kreiptis į gydytoją tik tada, kai jau pradedamas jausti skausmas, kartais gali būti ir per vėlu, kadangi liga dažnai prasideda ir vystosi nesukeldama jokių pastebimų ar juntamų pokyčių“, – sako A. Zuokienė. Projekto iniciatorė pastebi, kad per visus kelionės metus moterų supratimas pakito, jos drąsiau kalba apie savo sveikatos problemas, aktyviau rūpinasi ne tik savo, bet ir artimųjų ar kaimynių susirgimais – į patikras rožiniame autobusėlyje atvyksta kartu.

Tyrimai rodo, kad laiku diagnozavus krūties vėžį, išgelbėti galima daugiau nei 90 proc. moterų. Nustačius 0 ir I stadijos krūties vėžį, pasveiksta 95 proc. susirgusiųjų, II stadijos – 85 proc. Lietuvoje jie dažniausiai diagnozuojami II ir III stadijos.

Projekto „Nedelsk“ tikslas – siekti, kad moterys būtų sąmoningos, daugiau dėmesio skirtų savo sveikatai, turėtų žinių apie ligų prevenciją, sveikos gyvensenos svarbą ir reguliariai krūtis tikrintųsi pačios bei pas gydytojus. „Nedelsk” atvyksta į miestus bei seniūnijų centrus bei moterims demonstruoja švietėjiškus filmus, skaito paskaitas apie ligos požymius, moko surasti navikus mokomuosiuose muliažuose, o taip pat sudaro galimybę nemokamai pasikonsultuoti su šalies geriausiais krūtų onkologais, radiologais, mamologais.

Norinčios apsilankyti paskutinėje rožinio autobusėlio stotelėje Vilniuje, laukiamos:

2014 08 20 Prie Pilaitės medicinos centro 8-12 val.
2014 08 20 Prie Pašilaičių šeimos medicinos centro 13-18 val.
2014 08 22 Prie Panerių seniūnijos 8-12 val.
2014 08 22 Prie Naujininkų poliklinikos 13.30-17.30 val.
2014 08 23 Prie Naujosios Vilnios poliklinikos 8-16 val.
2014 08 25 Savanorių per. 46, prie taksi sustojimo 9-18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andželika

Andželika portretas
Sveiki labai norėčiau patekt,i ta ružava ąutobusiuka pasitikrint dėl vėžio.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių