90 proc. per maistą plintančių ligų tyko namuose

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai ragina pasirūpinti maisto saugumu, nes Lietuvoje per maistą plintančios užkrečiamosios ligos išlieka aktualia problema, dažniausiai pasireiškianti vėmimu ir viduriavimu. Šios ligos nėra valdomos skiepais (išskyrus hepatitą A ir rotavirusinę infekciją), todėl labai svarbi yra maisto tvarkymo kultūra ir higiena.

Per paskutinius 10 metų Lietuvoje kasmet buvo užregistruojama nuo 11 iki 20 tūkst. žarnyno infekcinių ligų atvejų. 2013 m. mūsų šalyje užregistruota 18 tūkst. šiomis ligomis sirgusių asmenų. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 5 metų amžiaus grupėse.

2005-2013 metais Lietuvoje buvo užregistruota 2 418 per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų protrūkių, kuriuose susirgo 8 099 asmenys. Šeimose kilę protrūkiai sudarė 90 proc. visų užregistruotų. Pagrindiniais sukėlėjais buvo Salmonella ir Rotavirus. Dažniausios protrūkių priežastys yra nesaugus maisto tvarkymas bei maisto tvarkytojų rankų higienos reikalavimų pažeidimai.

Saugus maisto tvarkymas, tinkama rankų higiena bei švari maisto tvarkymo aplinka – vienos iš pagrindinių nespecifinių per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų profilaktikos priemonių.

Siekiant išvengti šių ligų, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai pataria plautirankas plaukite šiltu muiluotu vandeniu, o prieš gamindami patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigę juos gaminti, nusiplaukite rankas, stalus, indus, įrankius.

Pagaminto maisto niekada nedėkite į indus, kuriuose laikėte žalius maisto produktus. Jeigu neturite pakankamai indų, prieš dėdami kruopščiai išplaukite.
Nevartokite neplautų vaisių ir daržovių.

Tinkamai apdorokite maistą, nevalgykite žalių kiaušinių, nepakankamai termiškai paruoštos mėsos arba paukštienos. Paruoštus vartojimui produktus ir jų žaliavas laikykite tinkamoje temperatūroje. Greitai gendančius produktus laikykite tik šaldytuve, o stipriai sušaldytus produktus atšildykite šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.

Mėsą gerai termiškai apdorokite: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra mėsos viduje bus ne žemesne nei 70 °C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva.

Specialistai primena, kad prieš vartojant maisto produktus, būtinai atkreipkite dėmesį į jų realizavimo datą. Neimkite į kelionę greitai gendančių maisto produktų (karšto rūkimo mėsos, žuvies, dešros, pieno produktų, kreminių gaminių) ypač jei nėra galimybės juos transportuoti ir laikyti termoizoliacinėse dėžėse, šaldytuve. Taip pat negerkite netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų telkinių vandens, nes jie gali būtį užteršti ligų sukėlėjais. Negaminkite maisto jei Jums pasireiškia žarnyno infekcijos požymiai (pvz. gausus viduriavimas). Viešint svečiuose šalyse, gerkite ir valgykite tik kokybišką vandenį bei maistą. Apskritai, prieš keliaujant pasikonsultuokite su savo gydytoju, į kokias užsienio šalis vykstant rekomenduojama pasiskiepyti (pvz. nuo hepatito A).


Šiame straipsnyje: mitybanamaisveikatahigiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių