38 proc. lietuvių trūksta informacijos apie maisto papildus

  • Teksto dydis:

Per pastaruosius 12 mėn. maisto papildus bent kartą vartojo 44 proc. lietuvių, tačiau reguliariai papildančių mitybą maisto papildais ir vitaminais yra žymiai mažiau, rodo „Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa.

Kaip pagrindinę to priežastį ekspertai įvardija lengvai suprantamos informacijos trūkumą. Atpažinti, kokių medžiagų trūksta organizmui padės vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ kartu su sveikatos specialistais sukurtas specialus „Geros savijautos gidas“.

Pasak dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytojos dietologės Daivos Pipiraitės, signalus apie tam tikrų medžiagų trūkumą siunčia kiekvieno žmogaus organizmas, o išsiaiškinti, ar mitybą vertėtų papildyti vitaminais ir mineralais, galima gana paprastai – atsakant į kelis savijautos klausimus.

„Visų reikiamų vitaminų ir mineralinių medžiagų tikrai galima gauti visapusiškai ir subalansuotai besimaitinant, tačiau retas lietuvis gali pasigirti tobula mityba. Sunku apibūdinti bendrai hipovitaminozei būdingus simptomus, todėl, kad kiekvieno vitamino stoka sukelia vis kitokius požymius. Dažniausiai pasitaikantys simptomai – nuovargis, nuotaikos svyravimai, miego sutrikimai arba priešingai – padidėjęs mieguistumas. Didesnę riziką vitaminų ir kitų maistinių medžiagų stokai turi vyresnio amžiaus žmonės (vyresni nei 65 m.), nėščiosios, vaikai, sergantys lėtinėmis ligomis, mažinantys svorį ar turintys per mažą svorį, dažnai sergantys peršalimo ligomis, vegetarai, veganai ar kitokius mitybos būdus propaguojantys asmenys, sunkų fizinį darbą dirbantys, neskiriantys pakankamai dėmesio poilsiui, o taip pat gausiai vartojantys alkoholį“, – požymius, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, vardija dietologė. Ji priduria, kad daugiausia tyrimų, įrodančių maisto papildų naudą, atlikta su vitaminu D ir omega-3 riebalų rūgštimis.

Anot „Eurovaistinės“ valdybos pirmininkės Ingridos Damulienės, vis daugiau dėmesio skiriant gerai kasdienei savijautai, sukurtas įrankis, galintis padėti atsakyti, kokių vitaminų ar maisto papildų organizmui trūksta.

„Išsirinkti tinkamiausius maisto papildus visuomet padės vaistininkas, tačiau norėjome sukurti priemonę, kuri leistų klientams pasitikrinti savijautą namuose, darbe ar bet kurioje kitoje kasdienėje situacijoje. Ant daugelio maisto papildų pakuočių konkretūs sveikatos požymiai nenurodomi, todėl tam, kad būtų lengviau suprasti, ko trūksta organizmui, padedami skirtingų sveikatos specialistų, sukūrėme „Geros savijautos gidą“. Atsakius į klausimą „kaip jaučiatės?“, jame pateikiama rekomendacija, kokie vitaminai ir mineralai reikalingi“, – dar vieną savijautos gerinimui skirtą  projektą pristato I. Damulienė.

„Geros savijautos gidą“ sudaro 9 esminiai savijautos klausimai, iliustruoti konkrečiais sveikatos požymiais, pavyzdžiui, nusilpęs imunitetas, nuovargis ar pasikeitusi išvaizda.

Lietuvos maisto papildų gamintojų asociacijos direktorė Neringa Bulakienė sako, kad projektas padės gyventojams įvertinti maisto papildų naudą, nes, lyginant su kitomis valstybėmis, informacijos šalyje vis dar trūksta.

„Vakarų Europoje reguliarus maisto papildų vartojimas siekia 60 proc. Pavyzdžiui Danijoje, šis skaičius siekia 68 proc. Tikėtina, kad tokį didelį skirtumą lemia mūsų tautiečių nepakankamas suvokimas apie maisto papildus ir jų funkcijas. Štai su teiginiu, kad lietuviams trūksta informacijos apie maisto papildus „Baltijos tyrimų“ apklausoje sutiko net 38 proc. apklaustųjų. Tikimės, kad projektas ne tik suteiks trūkstamų žinių ir padės surasti atsakymus į aktualius klausimus, bet ir parodys, jog rūpintis savijauta tikrai nėra sudėtinga, ir tai gali kiekvienas“, – teigia N. Bulakienė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

exfarmacininko nuomonė

exfarmacininko nuomonė portretas
Bandymas eilinį kartą įtikinti žmones vartoti maisto papildus yra ne tik ne korektiškas, bet, sakyčiau, piktybiškai nepadorus. Kaip pats žmogus gali nustatyti, ko jam reikia??? BLŪDAS ! Aš tai vertinu, kaip eilinį bandymą pasipinigauti iš naivaus žmogaus patiklumo. Daugeliui žmonių maisto papildai nėra aplamai reikalingi. Daugeliui naudojančių papildus organizmas jų visai neįsisavina vien dėl prasto lastelės membranos pralaidumo indekso.Kalbant apie žmogaus sveikatą, sąvoka "sąžininga pagarba ir pagalba" turi stovėti aukščiau už primityvų pasipinigavima pamynus sąžinę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių