Vos 5 minučių darbas prieš miegą gali labai pagerinti jo kokybę

  • Teksto dydis:

Beiloro universiteto mokslininkai atskleidė, kad vos 5 minutes trunkantis darbas prieš miegą gali labai pagerinti miego kokybę.

Savo nedidelio tyrimo išvadas tyrėjai pristatė leidinyje „Journal of Experimental Psychology“. Darbų sąrašo sudarymas, kaip jie teigia, padeda geriau užmigti nei imti apmąstyti darbus, kurie jau padaryti. Mokslininkai daro prielaidą, kad negalvojimas apie atsakomybes teoriškai prieš miegą padeda paleisti mintis ir geriau užmigti.

„Gyvename greitai besikeičiančiame pasaulyje, kuriame mūsų laukiamų darbų sąrašas nuolat pilnėja. Dėl nepabaigtų užduočių patiriame streso. Daugelis žmonių vis mąsto apie būsimų darbų sąrašą ir nusprendėme ištirti, ar tų minčių užrašymas sumažina įtampą prieš užmiegant“, – rašo vienas pagrindinių tyrimo autorių Michaelas Scullinas.

Tyrime dalyvavo 57 vyrai ir moterys, kuriems buvo nuo 18 iki 30 metų. Jie paleido savaitę kontroliuojamoje miego laboratorijoje. Taisyklės buvo paprastos: šviesos išjungiamos 22.30 val., negalima naudotis technologijomis, bet galima ruošti namų darbus ir užsiimti kitais dalykais.

Likus 5 minutėms iki miego kiekvienas dalyvis buvo instruktuojamas, kaip atlikti trumpą rašymo pratimą. Pusę dalyvių rašė, ką jie turės padaryti per ateinančias kelias dienas, kita dalis – ką jie jau atliko per pastarąsias kelias dienas. Kai pratimas baigdavosi, dalyviai eidavo miegoti. Tyrėjai išanalizavo kiekvieno dalyvio smegenų veiklą viso miego metu. Nustatyta, kad dalyviai, kurie sudarė būsimų darbų sąrašą, užmigdavo vidutiniškai 9 minutėmis greičiau nei kita grupė.

Netgi nustatyta, kad kuo tiksliau ir detaliau dalyviai susidarydavo savo darbų sąrašą, tuo greičiau jie užmigdavo. Priešinga tendencija įžvelgta tarp dalyvių, kurie rašydavo apie jau atliktas užduotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
sexas pries miega-seniausias vaistas nuo nemigos,o cia vis dvirati isradineja...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių