Vietoj tramdomųjų priemonių – akiniai

Tramdomieji marškiniai, kurie daugeliui vis dar asocijuojasi su sergančiųjų psichikos ligomis nuraminimu, jau seniai tapo muziejaus eksponatu. Psichiatrai ieško naujų būdų, kaip padėti įsiaudrinusiems pacientams. Vieną tokių priemonių neseniai savo pacientams pasiūlė ir klaipėdiečiai.

Pritaikė specialius akinius

Įsiaudrinusiam, manijos apimtam pacientui siūloma užsidėti oranžinius akinius. Jie beveik niekuo nesiskiria nuo įprastų. Tačiau gražūs ir stilingi akiniai skirti ne pasislėpti nuo saulės ar demonstruoti madas.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Psichiatrijos filialo Ūmios psichiatrijos skyriaus vedėja Veronika Žalimienė pasakojo, kad apie specialius akinius išgirdo pernai birželį, kai dalyvavo Islandijos sostinėje, Reikjavike, Šiaurės šalių psichiatrų kongrese.

Ten gydytojos dėmesį patraukė norvegų pranešimas apie akinius, kurie be fizinio suvaržymo padeda nuraminti manija sergančius sujaudintus pacientus.

Mokslininkai iš Norvegijos turimas žinias pritaikė naujai: žinoma, kad smegenys reaguoja į mėlyną šviesą, kuri spalvų spektre yra aktyvuojanti. Pašalinus šią šviesą, mažinamas dirginimas smegenyse. Tad norvegai sukūrė specialius akinius be mėlynos spalvos. Užsidėjus tokius akinius vietoj jos matoma žalsva spalva.

Atlikus tyrimus, nustatyta, kad akinius per parą reikia nešioti ne trumpiau nei 14 valandų tris dienas iš eilės. Pacientas po truputį pradeda rimti, reikia vartoti mažiau vaistų, tad tramdomųjų priemonių nebeprireikia.

Greičiau nurimsta

Pirmieji pacientai uostamiestyje jau išbandė šią naujovę. V.Žalimienė pastebėjo, kad akiniai išties tinkami – manijos apimti, įsiaudrinę pacientai greičiau nurimsta ir grįžta į normalią būseną.

"Tyrimų kol kas nedarėme, nes reikėtų lyginti, kokia būklė buvo su akiniais ir be jų, naudojant tuos pačius medikamentus. Mes tuo neužsiimame. Tiesiog akinius naudojame kaip pagalbinę gydymo priemonę", – aiškino vedėja.

Norvegai minėjo, kad galimas šalutinis šių akinių poveikis – galvos skausmas, tačiau gydant pacientus uostamiestyje su tuo nebuvo susidurta.

Pacientai jaučiasi ypatingi

Akinius kaip pagalbinę gydymo priemonę galima taikyti tik pacientui sutikus. Kol kas dar nė vienas jų neatsisakė išbandyti. Gydytojos pastebėjimu, pacientai su specialiais akiniais jaučiasi ypatingi, išskirtiniai.

Vienai pacienčių tie akiniai taip patiko, kad net su jais miegodavo, tad reikėdavo priminti juos nusiimti naktį.

Vienai pacienčių tie akiniai taip patiko, kad net su jais miegodavo, tad reikėdavo priminti juos nusiimti naktį. Kitiems, atvirkščiai, – nuolat priminti juos užsidėti.

Iš pradžių specialius akinius nešiojančius pacientus tenka labiau prižiūrėti, nes jie pernelyg dažnai juos nusiima, demonstruoja kitiems, dalijasi.

"Geriau tokia priežiūra nei fizinis suvaržymas", – įsitikinusi Ūmios psichiatrijos skyriaus vedėja.

Kuria grandiozinius planus

Psichiatrijos filialo medikai nerimauja, kad įsiaudrinę pacientai šiuos akinius gali netyčia arba specialiai sulaužyti, numesti, nes sergantys psichikos ligomis – neprognozuojami.

Kol kas nė vieni iš trejų akinių nenukentėjo. Vieni jų yra pritaikyti nuolat akinius nešiojantiems žmonėms.

Į Ūmios psichiatrijos skyrių kas antras patenkantis pacientas būna sujaudintos būsenos, tačiau tik kai kuriems jų galima pasiūlyti naują pagalbinę gydymo priemonę. Pavyzdžiui, tokių akinių negali nešioti pacientas, sujaudintas tam tikrų vaizdinių ar kliedesių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danux

Danux portretas
Ji megsta pinigus, korumpuota kokie akiniai ....pffffff

Evaldas

Evaldas portretas
Ji yra durnelė, ir viskas.

koki psichai --toki ir psichiatrai

koki psichai --toki ir  psichiatrai portretas
dabar policajai su zalimienem vaikysis manjakus ir uzdeje rozinius akinius juos vel paleis y laisve... cia panasiai ,kaip ornitologai suzieduoja paukscius ir paleidzia toliau skraidyt , ......po metu rozinius akinius nesiojanty manjaka jau galim bus rinkt y seima ar prezidentura --nes sie ir be roziniu akiniu viska mato rozinem spalvom.....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių