Vaikų kalėdiniai norai: technikos prašė visais laikais

  • Teksto dydis:

Šv. Kalėdos – labiausiai vaikų laukiama metų šventė, kuomet jie gauna daugybę dovanų. Vaikai, kaip ir suaugę, kruopščiai ruošiasi šiai šventei – kol tėvai renka kalėdinių patiekalų receptus, vaikai uoliai rašo laiškus Kalėdų Seneliui, kuriuose išdėsto savo didžiausias svajones. Nors vaikų norai, kaip ir laikai, keičiasi, tačiau naujausias technologijas jie mėgo visada.

S. Jačėnas: norus lemia supanti aplinka

Pasak 35 metus Kalėdų Senelį vaidinančio aktoriaus Sigučio Jačėno, visais laikais vaikai nori to, ko neturi patys, ypač jei tai turi jų draugai, bendraklasiai. Tačiau jis taip pat pabrėžia, kad visi vaikų norai, vienokie ar kitokie, yra gražūs ir natūralūs.

„Vaikai iš principo yra vaikai, visais laikais jie yra panašūs ir iš prigimties geri. Tačiau juos pakeičia supanti aplinka. Žurnalai, internetas, televizija – ką vaikai mato, to ir nori. Mūsų laikais nebuvo planšečių, mobilių telefonų, turbūt todėl jų ir nenorėjome. Bet buvo kitų naujovių, kurių prašydavome“,– sako aktorius S. Jačėnas.

Paklaustas, kokių dovanų pats laukdavo, kai buvo vaikas, aktorius sako gerai nepamenantis: „Atsimenu tik tiek, kad vieną kartą su broliu ypatingai džiaugėmės gavę vieną bendrą žaislą, nes buvo nelengvi laikai ir galėjome likti visai be dovanos.  O štai mūsų duktė Julija jau norėjo to, kas buvo aplinkui – ir grotuvo, ir telefono. Tačiau mes visą laiką stengdavomės dovanas dovanoti ne tik pagal norus, bet ir siekėme, kad dovana ugdytų, lavintų“, – prisimena S. Jačėnas.

Apklausa: vaikai negali atsispirti naujausioms technolgijoms

Prieš porą savaičių Junginės Karalystės laikraštis „The Independent“ paviešino apklausos rezultatus, kurie atskleidė, kaip skiriasi vaikų ir jų tėvų, kai jie buvo vaikais, kalėdinių dovanų norai. Apklausa, kurioje dalyvavo 2000 apklaustųjų, parodė, kad dabar vaikai labiausiai trokšta išmaniųjų televizorių ir telefonų, taip pat įvairių filmavimo kamerų, dizainerių drabužių. Tuo tarpu dabartinių tėvų, kai jie buvo vaikai, laukiamiausia dovana buvo dviratis, saldumynai, rūbai, riedučiai ar raštinės prekės. Tačiau, kaip rodo apklausa, net ir tais laikais vaikai negalėjo atsispirti modernioms technologijoms ir prašė muzikos grotuvų ar ausinių.

Anot elektroninės parduotuvės vadovo Aisčio Vasiliausko, šie rezultatai dar ne visai sutampa su situacija Lietuvoje, tačiau ir pas mus jaučiamos panašios tendencijos – vis dažniau tėvai atsižvelgia į vaikų norus turėti naujausią elektroninę techniką. Vadovas sako, jog šios tendencijos atsispindi ir pardavimuose – artėjant šventėms išauga telefonų ir planšetinių kompiuterių, kurie pagal savo kainą ir parametrus labiau orientuoti į vaikus ir paauglius, populiarumas.

„Nieko nuostabaus, kad vaikai nori to, kuo gyvena visas pasaulis, o taip pat ir jų pačių tėvai – telefono, kompiuterio ar žaidimų konsolės. Anksčiau kartu su dviračiais ar knygomis vaikai irgi norėdavo brangiai kainuojančių ir tuo metu populiarių daiktų. Esu tikras, kad jei anksčiau būtų egzistavę išmanieji telefonai ar planšetės, vaikai irgi apie tai būtų svajoję“,– sako A. Vasiliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių