Tėvų karas: kaip apsaugoti vaikus?

  • Teksto dydis:

Kaip išsaugoti vaiko ryšį su abiem tėvais po skyrybų ar išsiskyrimo? Atsakymo į šį opų klausimą paieškos subūrė Lietuvos ir užsienio specialistus į Šeimos santykių instituto organizuotą konferenciją "Dialogas ir bendradarbiavimas skyrybų kontekste: vaiko norai ir interesai".

Skiriasi daugiau nei tuokiasi

Anot VDU Sociologijos katedros profesorės Aušros Maslauskaitės, skyrybos Lietuvoje – senas, bet menkai pažintas reiškinys. Jos pastebėjimu, Lietuvoje bendrasis ištuokų rodiklis (1 tūkst. gyv.) 1945–2014 m. periodu mažai kito, tikimybė santuokai iširti yra apie 40–45 proc. Palyginti su kitomis Europos šalimis, Lietuva – įsitvirtinusi ištuokų lyderė.

Pasak Kauno miesto savivaldybės vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos pavaduotojos Sigitos Šimkienės, Kaune šis rodiklis siekia net 60 proc. Per metus šio skyriaus darbuotojams tenka dalyvauti 1 300 teismo posėdžiuose dėl vaiko gyvenamosios vietos ir bendravimo tvarkos po skyrybų nustatymo.

Ištuokos riziką, prof. A.Maslauskaitės teigimu, didina ankstyva santuoka, ilgai trunkantis poros gyvenimas nesusituokus, nėštumas iki santuokos. Dažniau skiriasi asmenys, patyrę tėvų skyrybas, neturintys vaikų arba turintys tik vieną vaiką.

Sociologė taip pat paminėjo, kaip po skyrybų dalijamasi tėviškomis pareigomis: tik du trečdaliai tėvų reguliariai skyrė lėšų vaikui išlaikyti; su vaiku kartą per savaitę ar dažniau bendrauja tik 16,7 proc. tėvų; bent kartą per mėnesį – 32,9; bent kartą per 3 mėnesius – 16,2; bent kartą per 6 mėnesius – 8,1; rečiau – 10,6; visai nebendravo – 15,2.

Pamiršti asmenines ambicijas

Šeimos santykių instituto vaikų ir paauglių psichiatrė, psichoterapeutė Vaiva Bingelienė pastebėjo, jog darbo praktika specialistus paakino ieškoti veiksmingų pagalbos būdų konfliktiškas skyrybas išgyvenančiai šeimai.

Siekiant išsaugoti vaiko teisę į ryšį su abiem tėvais po skyrybų, reikia padėti suaugusiesiems tinkamai atlikti savo, kaip tėvų, pareigą. Anot specialistės, tėvai, o ne teisėjai ar psichikos sveikatos specialistai turi nuspręsti, kaip rūpinsis vaiku po skyrybų ar išsiskyrimo. Abu tėvai svarbūs vaiko ateities gerovei, todėl svarbu paskatinti tėvus savo vaiko interesus iškelti aukščiau asmeninio pykčio ir skausmo.

Pastebėjusi, kad skyrybos skaudžių išgyvenimų sukelia tiek suaugusiesiems, tiek vaikams, V.Bingelienė pabrėžė, jog labiausiai nukenčia ir yra žalojami vaikai, kurių tėvai iki ir (ar) po skyrybų konfliktuoja.

Jei į savo konfliktus tėvai ar kiti suaugusieji įvelia vaikus, žalojantis poveikis gali būti itin stiprus (pavyzdžiui, kai kurie vaikai visiškai atsisako matytis ir bendrauti su vienu iš tėvų).

Pagalba iš šalies

Specialistės nuomone, kilus pirmiesiems nesutarimams tarp tėvų dėl vaikų gyvenamosios vietos ir / ar bendravimo tvarkos būtina pradėti teikti pagalbą šeimai. Visi – teisėjai, advokatai, specialistai, giminės, draugai – kas tik susiduria su tėvais, kurie linkę veltis į ginčus dėl rūpinimosi vaikais po skyrybų, turėtų skatinti juos tartis taikiai. Tartis taikiai gali padėti ir šeimos mediacija – galimybė tėvams savanoriškai, be įpareigojančio teismo sprendimo, dalyvaujant ir padedant trečiai pusei, spręsti tarpusavio ginčus. Svarbu, kad abu tėvai joje dalyvautų ir jie abu, dalyvaujant nešališkam tarpininkui, ieškotų taikaus sprendimo, kaip abiem tinkamai pasirūpinti vaiku po skyrybų.


Šiame straipsnyje: šeimaskyrybosvaikaivestuvės

NAUJAUSI KOMENTARAI

1 rašinėtojui

1 rašinėtojui portretas
besimušantys vyrai, vengiantys išlaikyti vaikus, pagal pirmą komentatorių, turbūt, mąsto "ramiai"?

STRAIPSNIAI VIS KAD MOTERYS NUKENTĖJUSIOS, BET

STRAIPSNIAI VIS KAD MOTERYS NUKENTĖJUSIOS, BET portretas
NUOTRAUKA VISKĄ PASAKO, BOBULĖS KAIP VISADA NEPATENKINTOS RANDA PRIE BET KO PRIKIBTI, ISTERIKUOJA, AIŠKINA, ŽEMINA IR TIPO JOS ESA NUKENTĖJĄ. O REALYBĖJE 70 PROC. PER JŲ ISTERIJAS PYKČIAI IR SKYRYBOS. JOS NEMOKA MĄSTYTI RAMIAI.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių