Streso kankinamiems lietuviams sukurta nemokama pagalbos svetainė

  • Teksto dydis:

Gruodžio 2 dieną pradėjo veikti Vilniaus universiteto psichologų sukurta pirmoji Lietuvoje nemokama internetinė streso valdymo programa BADI. Lietuvos gyventojai, patiriantys įvairaus pobūdžio psichologinius sunkumus, galės patys mokytis įveikti stresą internete.

„Ši programa psichologinę pagalbą lietuviams padarys kur kas prieinamesnę. Norime parodyti, kad avarijas, netektis ir kitas stresines situacijas išgyvenantys žmonės dažnai gali patys sau padėti. Aišku, tam reikia žinoti ir išmokti efektyvių streso valdymo būdų“, – sakė BADI projekto vadovas psichologas dr. Paulius Skruibis. Anot jo, programa naudinga tiems, kurie susiduria su sąlyginai lengvesnėmis problemomis. Tačiau kaip papildoma priemonė ji aktuali ir tiems, kurie naudojasi profesionalių psichikos sveikatos specialistų paslaugomis.

Norint naudotis šia nemokama programa užtenka kompiuterio arba išmanaus telefono ir interneto ryšio. Prisijungti galima bet kuriuo paros metu. Programoje yra dvylika streso valdymui skirtų pratimų. Vienam pratimui atlikti reikia nuo 5 iki 15 minučių.

„Skirtingai nuo daugybės internete prieinamų patarimų ar programėlių, visi BADI siūlomi streso valdymo pratimai yra moksliškai pagrįsti. Pačios programos veiksmingumas yra ir toliau bus vertinamas Lietuvos mokslininkų“, – sakė vienas iš programos kūrėjų VU psichologas doc. Evaldas Kazlauskas.

Pasak doc. E. Kazlausko, programa maksimaliai atitiks lietuvių poreikius, nes bus tobulinama ir atsižvelgiant į mokslininkų išvadas, ir į ja besinaudojančių žmonių atsiliepimus. Planuojama, kad ja bus galima naudotis ir pasibaigus Lietuvos mokslo tarybos finansuojamam projektui, nes jai palaikyti bus reikalingos minimalios sąnaudos.

Pavadinimas BADI – angl. Brief Adjustment Disorder Intervention (trumpalaikė adaptacijos sutrikimo intervencija) trumpinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių