Psichologė: vaikų diena – proga priminti, kokie jie brangūs

  • Teksto dydis:

Artėjant Tarptautinei vaikų gynimo dienai, psichologai primena, kad tai puiki proga savo vaikams parodyti, jog jie yra mylimi. Ekspertų teigimu, šią dieną atžalas pradžiuginti dovanomis nėra perdėtas lepinimas – priešingai, dovanos, paskatinančios tėvus praleisti daugiau laiko su vaikais, padeda pajusti tėvų besąlygišką meilę.

Specialistė Oksana Rokaševič sako pastebinti, kad Tarptautinei vaikų gynimo dienai lietuviai skiria vis daugiau dėmesio ir norėdami palepinti savo vaikus dažniausiai renkasi pramogas drauge.

„Tėvai vaikų šventę išnaudoja kaip pretekstą praleisti laiką kartu su savo atžalomis nekasdienėje aplinkoje. Ypač dažnai lietuviai šiai progai renkasi aktyvius užsiėmimus visai šeimai, tokius kaip apsilankymai vandens ar pramogų parkuose“, – teigia ji.

Pasak Vilniaus privačios gimnazijos psichologės Jolantos Karvelienės, kartu leidžiamas laikas padeda kurti vaikų ir tėvų emocinį ryšį. Tam tinka labai įvairios dovanos – pavyzdžiui, padovanota kelionė į pramogų parką leis kartu aktyviai papramogauti, o padovanojus konstruktorių galima jį rinkti kartu su vaiku. Abiem atvejais vaikas pasijus svarbiu ir mylimu.

Specialistė pažymi, kad vaikams apskritai būtina žinoti, kad jie yra mylimi besąlygiška meile – priimami ir pripažįstami tokie, kokie yra, o ne už tai, ką daro, kaip mokosi, kokie jų pasiekimai.

„Dovanodami dovaną vaikui, tėvai ja siunčia žinutę: „kaip gera, kad tave turiu”. Įteikiant dovaną labai svarbu, kad tėvai tai darytų iš širdies ir tuo pačiu rodytų nuoširdžias emocijas, kurias vaikas pastebės. Tokiu atveju ir gaunantis dovaną vaikas ją priims ne tik kaip daiktą, bet ir kaip meilės išraišką“, – teigia J. Karvelienė.

Pasak psichologės, dovanas vaikams galima skirstyti į du tipus. Pirmasis – tai dovanos konkrečia proga, kurias vaikas gauna arba per kokią nors šventę, arba kaip atlygį už padarytą gerą darbą. Antrojo tipo dovanos – tai dovanos, kurias galima laikyti tėvų meilės išraiška atžalai. Tokios dovanos dovanojamos be progų. J. Karvelienės teigimu, tėvai gali dovanoti abiejų tipų dovanas, tačiau vaikai dovanų turi gauti ne per daug, kad išliktų džiaugsmo jausmas gavus dovaną, tai netaptų savaime suprantamu dalyku.

„Kai kurių vaikų kambariai primena žaislų parduotuves, nes dovanas jie gauna nuolat. Kai yra toks perteklius, dovanos netenka savo ypatingumo, vaikai nustoja jomis džiaugtis, žaisti su savo žaislais. Atsiranda emocinis nejautrumas dovanoms. To reiktų vengti“, – pažymi J. Karvelienė.

Psichologė pabrėžia, kad dovana neturėtų būti vertinama pagal tai, kiek ji kainuoja. Pasak jos, vertingi yra visi būdai, padedantys išreikšti meilę vaikui – apkabinimai, palaikymo žodžiai, kartu praleistas laikas. Dovana yra vienas iš būdų pasakyti, kaip stipriai vaikas yra mylimas. Tai nėra išlepinimas – tai priminimas vaikui, koks jis yra brangus, būdas pasidžiaugti jo egzistavimu, proga praleisti laiką su juo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Brangus

Brangus portretas
Vaikai tokie brangus,kad vyrisusybes mastu zalojami vakcinomis,sukeliant bereikalinga skausma ir suleidziant besikaupiancius kiekius nuodu,nuo ko visi vaikai ateity turi sveikatos problemu,jei neistinka staigi mirtis,paralyzius,issivysto veziai,leukemijos,astma,alefgijos,chroniski ausu uzdegimai,sutrinka smegenu veikla,pasidaro agresyvus,tiksliau veciami zombiais. Paziurekite amerikieciu videeos apie vakcinu pasekmes,tada galesite kalbeti apie Meile vaikams ir kokie jie brangus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių