Psichologas: už laimėtus pinigus prisipirkę daiktų, ilgai laimingi nebūsite

Iš esmės gyvenimą pakeisti ir atnešti džiaugsmo loterijoje laimėti pinigai gali tik tuo atveju, jei bus panaudoti protingai, LRT Radijui sako psichologas Gediminas Navaitis. „Galima prisipirkti daiktų, namų, mašinų. Galima investuoti į save: į mokslą, sveikatą, naujas patirtis, pramogas. Ir galima išdalinti kitiems. Daugiausia laimės patiria tie, kurie pinigus arba išdalina kitiems, arba investuoja į save“, – pastebi jis.

Anot profesionalaus pokerio lošėjo, Europos Parlamento nario Antano Guogos, žaidžiant pokerį laimėtus pinigus jis vertina kitaip negu laimėtus loterijoje: žaidžiant reikia talento ir gebėjimų, tad laimi geriausias, o loterija tėra sėkmė.

Laimėti loterijoje ne tas pats, kas žaisti pokerį

A. Guoga neslepia, kad jam per vieną dieną taip pat yra tekę laimėti itin didelę sumą – 5 mln. dolerių, tačiau tuomet jis nesijautė kažkaip kitaip: „Žaisdamas pokerį, vieną dieną gali laimėti, kitą dieną pralaimi. Kai žaidi profesionaliai, reakcija visai kitokia negu laimėjus loterijoje. [...] Žinai, kad emocijas reikia valdyti“, – pastebi jis.

Be to, A. Guogos nuomone, pokeris, kitaip nei loterija, yra gebėjimų, talento išbandymas, kai laimi geriausias, ir svarbu likti tokiam pačiam, nieko labai nekeisti. „O loterija yra laimė. Vis dėlto pusę pinigų įdedi į loterijos bilietą, pusė pinigų yra „suvalgomi“, taigi tik pusė pinigų grąžinama žmonėms. Tikimybė laimėti nėra labai didelė“, – kalba jis.

Paklaustas, ką darė su laimėtais pinigais, A. Guoga sako investavęs į verslą, sukūręs nemažai darbo vietų. Tačiau prisipažįsta, kad ne visi projektai buvo sėkmingi – dalis pinigų bus prarasta.

Džiaugsmo suteiks tik tinkamai panaudoti pinigai

Psichologo G. Navaičio nuomone, panašią būseną, kokią patyrė 7 mln. eurų laimėjęs žmogus, išgyvena ir daugiau lietuvių. Pavyzdžiui, vieni daug pinigų paveldi, kitiems pasiseka sėkmingai investuoti (tačiau tada sėkmė priklauso nuo gebėjimų ir sprendimų).

Paklaustas, ar gali tokie dideli pinigai iš esmės pakeisti žmogaus gyvenimą, G. Navaitis sako, kad tai priklauso nuo sprendimo, kam ir kaip jie bus išleisti: „Panaudoti pinigus galima trimis būdais. Galima prisipirkti daiktų, namų, mašinų. Galima investuoti į save: į mokslą, sveikatą, naujas patirtis, pramogas. Ir galima išdalinti kitiems. Daugiausia laimės patiria tie, kurie pinigus arba išdalina kitiems, arba investuoja į save, nors iš pradžių atrodo, kad daugiau džiaugsmo, kai perkami daiktai.“

Nors, pasak psichologo, 7 mln. eurų tikrai didelė suma, kurios užteks ilgam, paprastai laimėjimai nebūna tokie dideli ir, jei žmogus, juos paverčia ištisa švente, per metus ir išleidžia. Taigi laimėjimu iš tikrųjų džiaugiasi ta pusė žmonių, kurie pinigus panaudoja kitais tikslais.

Beje, kaip pastebi specialistas, Lietuvoje buvo bandymų teikti psichologinę pagalbą loterijose laimėjusiems žmonėms – buvo sudarytos sutartys su psichologais. „Bet niekas šia galimybe nepasinaudojo“, – teigia G. Navaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daiktas

Daiktas portretas
daiktui nelygu. Laimėjus reiktų nepamesti galvos: visų pirma grąžinti skolas. Nes, kaip sakoma, turtingas tas, kuris skolų neturi. Na, o pirmiausia reikia laimėti. Štai kai laimėsim, tada ir pakalbėsim :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių