Psichiatro verdiktas: auga infantilių tironų karta

Suaugusiųjų renginį trikdantis akivaizdžiai nuobodžiaujantis ar kavinėje tėvų pastabas ramiai valgyti ignoruojantis vaikas. Menką nesėkmę kaip tragediją vertinantis paauglys. Suaugusieji, neturintys nei valios, nei autoritetų. Dėl tokių toli gražu ne vien Švedijoje dažnų situacijų, švedų psichiatro Davido Eberhardo teigimu, kaltas šiuolaikinis auklėjimas.

Meistrai virto mokiniais

D.Eberhardas negaili kritikos šiuolaikinėms auklėjimo normoms ir yra įsitikinęs: šiuolaikiniai tėvai užaugina ne savo įpėdinius, bet monstrus, kurie savo gimdytojus galiausiai sukiša į senelių namus.

"Anksčiau mūsų visuomenė buvo suaugusių žmonių bendruomenė. Buvo laikomasi vienodų auklėjimo standartų, todėl, jei vaikas viešojoje vietoje elgdavosi netinkamai, prie jo galėjo bet kas prieiti ir subarti. Dabar to nėra", – sako į vis daugiau kalbų verčiamos knygos "Vaikai valdžioje" autorius.

Knygoje psichiatras konstatuoja, kad liberalieji auklėjimo metodai visiškai nepasiteisino. Tėvai elgiasi nebe kaip suaugusieji – jie yra įsitikinę, kad turi būti savo vaikų draugai. Jie nusileidžia iki vaikų lygio, nori būti ne atsakingais suaugusiais asmenimis, bet tokiais pat padūkusiais nepilnamečiais kaip ir jų vaikai.

"Mūsų visuomenė – tai paauglių visuomenė", – kritikuoja D.Eberhardas, antrindamas kolegai iš Vokietijos Michaeliui Winterhoffui, kuris visuomenės paaugliškumą kaltina ir dėl nepriimamų ryžtingų politinių sprendimų, visuomenės lyderių stokos.

Švedų gydytojo nuomone, tėvai elgiasi netinkamai, kai rinkdamiesi atostogų vietą pirmiausia domisi, ar ten bus ką veikti vaikams, kai leidžia jiems diktuoti, ką žiūrėti per televizorių ar, kai bijodami sukelti neigiamas vaikų emocijas, vengia diskusijų dėl maisto ar kitais klausimais ir nuolat jiems nuolaidžiauja.

"Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad tai turėtų teigiamos įtakos vaikų ateičiai, kad jie būtų žmonės, kuriems sektųsi", – sako penkiasdešimtmetis šešių vaikų tėvas.

Jis įsitikinęs, kad tėvų ir vaikų santykiai šeimoje privalo būti asimetriški: "Tai meistro ir mokinio santykiai. Vieni moko, kiti – mokosi. Tėvai turi daugiau patirties, jie geriau išmano įvairias situacijas."

Šalmai nuo sunkumų

D.Eberhardo nuomone, vaikai turi būti taip auklėjami, kad gerbtų visuomenės, kurioje auga, vertybes. "Dabar tėvai bijo vaikams išsakyti net ir menkiausią kritiką. Jiems atrodo, kad nedera savo paauglei dukrai pasakyti pastabą, jog ji valgo per daug saldumynų, nes bijo, kad ši pradės badauti ir susirgs anoreksija. Tačiau vaikai yra pajėgūs atlaikyti tokias pastabas. Nereikia su jais elgtis kaip su porcelianinėmis lėlėmis", – ragina D.Eberhardas.

Tokio auklėjimo padarinys – paprasčiausio mandagumo, pagarbos aplinkiniams stokojantys Švedijos jaunuoliai.

Kaip netinkamo požiūrio į vaikus pavyzdį jis įvardija ir savo sūnaus darželyje galiojančią taisyklę: šalmus vaikai dėvi net važinėdamiesi rogutėmis.

"Jei norime, kad mūsų vaikai būtų superkompetentingi, turime leisti jiems vieniems eiti į mokyklą. Šešerių vaikas tai pajėgus padaryti net ir mieste, kur judrus eismas. Savo vaikams tėvai to neleidžia, tačiau tuo pat metu ragina juos diskutuoti kaip su suaugusiaisiais įvairiais rimtais klausimais", – pastebi jis. Taip, anot psichiatro, tėvai pasiklysta tarp to, kas skatina vaiko vystymąsi, ir kas yra jam ne pagal amžių sunki našta.

"Mes blogai parengiame vaikus suaugusiųjų gyvenimui, kvailiname juos, esą su jais niekada nieko blogo nenutiks. Savo klinikoje turiu konsultuoti jaunuolį, kurį paliko mergina, gedėdama dėl savo šuns mirties. Jie tiesiog nesugeba įveikti kasdienių sunkumų", – sako psichiatrijos klinikai, kurioje dirba 150 specialistų, vadovaujantis D.Eberhardas.

Sunki akistata su tiesa

Paradoksas, tačiau dėl tokių nepagrįstų tėvų baimių, perdėto noro apsaugoti vaikus nuo sunkumų švedų psichiatras kaltina specialistus, nuo kurių patarimų dūsta viešoji erdvė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Straipsnis geras, tik ne viskas taikoma Lietuvai. Pritariu vienam komentaroriui, kad dabar vaikai geresni - jie drąsūs kažką bandyti, o ne būt pilka mase. Jei namuose yra taisyklės ir aiškios nuoseklios pasėkmės už jų sulaužymą, tai joks per naktis kompiuteryje tūnantis piktas monstras iš vaiko neišaugs. Pas mus telikai ir kompai išjungiami 21.00. Jei vaikas neklauso - ištraukiami laidai iš rozečių be galimybės išsaugoti žaidimo pasiekimus. Užteko 2 kartų ir vaikas viską išjungia pats. Kartą per mėnesį pabando laužyt taisylę, bet pamatęs, kad tėvai lygiai 21.00 atjungia prietaisus, ramiai grįžta prie režimo.

To Puiku

To Puiku portretas
Auklėjimas prasideda šeimoje. Mokykla vaikų neturi auklėti, tik mokyti. Aišku, kad pagrumojimas pirštu nėra veiksminga bausmė. Dėl dienpinigių - norit nubausti neduodami - įdėkite vaikui maisto iš namų. Pas mus dauguma taip nešasi ir čia ne bausmė, bet kaip suprantu pas jus vaikai laukia dienpinigių. Taip pat bausmė - kompo ar kitų panašių dalykų draudimas. Saldumynų draudimas. Nelygu ką vaikai mėgsta. Aišku, kad pagrūmoti neužtenka.

Nika

Nika portretas
to hm...
VISI KOMENTARAI 69

Galerijos

Daugiau straipsnių