Papasakojo apie alkoholikų vaikus: jie dažnai tai bando nuslėpti

Penktadienį Lietuvoje pradėta minėti Alkoholikų vaikų savaitė, kuria norima atkreipti dėmesį į vaikus, augančius su alkoholio problemomis susiduriančiose šeimose bei jų išgyvenamus sunkumus.

Vienas iš pagalbos vaikams būdų – paskatinimas užsiimti malonia veikla, kuri padėtų atsipalaiduoti, ištrūkti iš nesaugios aplinkos, stiprintų pasitikėjimą, rašom organizatorių išplatintame pranešime spaudai.

Kad tai itin svarbu, pabrėžia psichologė, knygos „Apie alkoholio žalą: metodinė priemonė socialiniams pedagogams“ autorė Jurgita Narmontienė. Ji teigia, kad priklausomybė nuo alkoholio turi įtaką visai šeimos sistemai.

„Šeima adaptuojasi prie problemos, jos nariai deda daug pastangų, kad alkoholizmo problema būtų slepiama, ir laikosi pagrindinės taisyklės: „Nekalbėk, nepasitikėk, nejausk.“ Tokia taisyklė padeda susikurti normalios šeimos iliuziją. Paprastai tokiose šeimose augantys vaikai būna uždari, turi žemą savivertės jausmą, nuolat išgyvena gėdos, kaltės jausmus, nerimą, baimę, jaučiasi labai nesaugiai, vengia kalbėti apie save, jausmus ir šeimą su draugais ar mokykloje, kviestis draugus į svečius, kitaip tariant – slepia šią problemą“, – sako su priklausomais asmenimis ir jų šeimos nariais dirbanti psichologė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių