Mėgstate aštrų maistą? Esate rizikos mėgėjas

2013 metų kasmetiniame Maisto technologų instituto susitikime pristatytame tyrime tvirtinama, kad egzistuoja ryšys tarp pomėgio valgyti aštriai ir rizikuoti, skelbia nbcnews.com.

„Dažniausiai žmonės, nemėgstantys aštrių pojūčių, nemėgsta ir aštraus maisto. Maistui aštrėjant, jis jiems bus vis mažiau skanus, priešingai nei rizikos mėgėjams“, – konstatavo Penn State universieteto Maisto mokslo departamento doktorantė Nadia Byrnes.

N. Byrnes nenustebo aptikusi ryšį tarp aštraus maisto ir rizikos, bet tikina nesitikėjusi, kad koreliacija tarp jų bus tokia aiški ir stipri.

„Tai, kad egzistuoja toks stiprus ir aiškus ryšys tarp pomėgio valgyti aštriai ir vieno asmenybės bruožo – polinkio rizikuoti – išties šokiruoja“, – teigė N. Byrnes ir pridūrė, kad šio jos ir kolegų atlikto tyrimo rezultatai – kur kas  tvirtesni už ankstesnių tyrimų, analizavusių asmenybės bruožų ir maisto skonio ryšius.

Tyrime dalyvavo 200 18–45 metų amžiaus nerūkančiųjų. Jų polinkiui rizikuoti buvo naudojamas AISS (Arnetto stipresnių pojūčių siekimo įvertinimo) testas.

„Dalyvių buvo klausiama, kaip šie mėgsta įvairaus tipo pojūčius: pavyzdžiui, garsiai klausytis muzikos, žiūrėti įtampos kupinus filmus, sakyti viešas kalbas, lošti, stovėti aukštai ir žiūrėti žemyn bei panašių dalykų“, – aiškino N. Byrnes.

Po to, kai buvo nustatytas dalyvių polinkis į aštresnius pojūčius, kiekvienam jų buvo išdalinta po stiklinę vandens su šiek tiek ištirpinto kapsicino – medžiagos, pasižyminčios deginančiu skoniu, gamtoje randamos aitriuosiuose čili pipiruose. Jų paprašyta keletą sekundžių šio tirpalo gurkšnį paskalauti burnoje ir išspjauti. Tuomet, kai kapsicinas ėmė veikti, dalyvių paklausta, kaip šie mėgsta aštrius patiekalus.  

Eksperimento dalyviai, AISS teste surinkę mažai taškų, nurodė, kad aštraus maisto nemėgsta, o surinkę daug – kad toks maistas jiems patinka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių