Mažas cukraus kiekis kraujyje kenkia šeimyninei laimei

  • Teksto dydis:

Mažas cukraus kiekis kraujyje kenkia šeimyninei laimei, nes dėl to sutuoktiniai būna labiau linkę į pyktį ir agresiją, rodo naujas tyrimas.

Mažas cukraus kiekis kraujyje kenkia šeimyninei laimei, nes dėl to sutuoktiniai būna labiau linkę į pyktį ir agresiją, rodo naujas tyrimas.

Tokios išvados yra grindžiamos eksperimentais su 107 sutuoktinių poromis, kurių buvo paprašyta stebėti gliukozės savo kraujyje koncentraciją prieš pusryčius ir miegą 21 dieną iš eilės.

Be to, tyrėjai davė jiems jų sutuoktinį vaizduojančias vudu lėles su 51 smeigtuku. Eksperimento dalyviams buvo pasakyta, kad kas vakarą tas tris savaites jie turėtų slapta susmeigti smeigtukus į lėles, kurie rodytų, kaip smarkiai jie pyksta ant sutuoktinio.

Pasirodė, kad kuo mažesnė gliukozės koncentracija kraujyje, tuo daugiau smeigtukų būdavo įsmeigiama į sutuoktinį simbolizuojančią lėlę.

„Kai eksperimento dalyvių kraujyje būdavo mažai gliukozės, jie jausdavo didesnį pyktį ir išliedavo jį ant sutuoktinį simbolizuojančių lėlių“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius Bradas Bushmanas (Bradas Bušmanas) iš Ohajo valstijos universiteto.

„Net ir tie, kurie sakė, kad jų santykiai su sutuoktiniais geri, buvo labiau linkę reikšti pyktį, jeigu jų gliukozės koncentracija kraujyje būdavo mažesnė“, – sakė jis.

Po to eksperimento poros buvo pakviestos į laboratoriją, kur sutuoktiniai būdavo atskiruose kambariuose ir ten jiems būdavo pasakoma, kad dabar jie su savo antrąja puse žais kompiuterinį žaidimą. Taip eksperimento dalyviams būdavo sakoma, kad kaskart, kai jie laimės, galės nuspręsti, kokio intensyvumo ir trukmės triukšmą ausinėse girdės jų sutuoktinis. Tačiau iš tikrųjų žmonės žaisdavo su kompiuteriu, kuris jiems leisdavo laimėti maždaug pusę kartų.

Rezultatai parodė, kad žmonės, kurių kraujyje vakarais gliukozės būdavo mažiau, „pasiųsdavo“ garsesnį ir ilgesnį triukšmą „sutuoktiniui“. Be to, tolesnė analizė parodė, kad tie, kurie į savo vudu lėles prismeigė daugiau smeigtukų, dažniau siųsdavo garsesnį ir ilgesnį triukšmą.

„Aptikome aiškią sąsają tarp agresyvių impulsų, kuriuos parodė veiksmai su lėlėmis, ir realaus agresyvaus elgesio“, – sakė B.Bushmanas.

Tyrėjas pridūrė, kad gliukozė yra tarsi degalai smegenims, kurios sunaudoja maždaug 20 proc. mūsų kalorijų, nors sudaro tik 2 proc. kūno masės. Savikontrolei, kurios reikia pykčiui ir agresyviems impulsams valdyti, reikia energijos, kuria iš dalies aprūpina gliukozė.

„Tai paprastas patarimas, bet jis veikia: prieš sunkų pokalbį su savo sutuoktiniu pasirūpinkit, kad nebūtumėt alkanas“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesamone

Nesamone portretas
Mano vyras valgo labai saldziai, o yra visad irzlus, piktas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių