Krikštatėvis ar inkaras: kuris savo draugų rate esi tu?

  • Teksto dydis:

Draugų kompanijos dažnai vienija visiškai skirtingus žmones, kurie, atrodo, visais aspektais yra vieni kitų priešingybės. Tame pačiame bičiulių rate atsiduria ir visiški tyleniai, ir šmaikštūs pokštininkai, o kartais didžiausias bambeklis tampa linksmiausio žmogaus draugu. Kodėl tokie skirtingi žmonės tampa draugais?

"Draugų pasirinkimas – intuityvus procesas, retai kas racionaliu sprendimu išsirenka, su kuo dabar draugaus. Bet pasakyme, kad priešingybės traukia viena kitą, yra dalis tiesos: kartais draugu pasirenkamas tas, kuris papildo priešingą polių. Pavyzdžiui, kai draugai yra du žmonės, kurių vienas yra aktyvus ir ieškantis nuotykių, o kitas ramesnis ir linkęs prisitaikyti prie draugų, tada abiem gerai: aktyvus žmogus turi kompaniją, o ramesnis turi suplanuotą laisvalaikį", – sako psichologė Dovilė Grigienė.

D. Grigienė pabrėžia, kad draugų "kombinacijų" gali būti labai daug, kadangi ir pačių žmonių įvairovė labai didelė. Gali būti išskirti šeši dažniausiai pasitaikantys draugų tipai.

Krikštatėvis. Šis žmogus – grupės lyderis. Jis mielai vadovauja visiems bendriems projektams ir pasirūpina, kad jie būtų įgyvendinti nuo A iki Z. Jis nuperka bilietus į koncertą, "Suveikia" transporto priemones, o jei kažkas iš kompanijos per daug įsilinksmina – pasirūpina, kad saugiai grįžtų namo. Būtent šie žmonės yra draugų kompanijos klijai: jie rūpinasi, kad viskas, kiek tik įmanoma, eitų lyg sviestu patepta.

Žmogus "Taip". Šis žmogus – miesto pažiba. Jis domisi naujausiomis technologijomis, populiariausiomis kavinėmis, madingiausiais rūbais, ką tik išleistomis knygomis ir t.t. Su draugais pasidalina naujausiomis paskalomis, pakviečia kartu nueiti į teatrą, koncertą ar klubą  ir būtinai supažindina su madingiausiomis miesto vietomis. "Taip" žmonių entuziazmas tiesiog trykšta pro kraštus ir dažnai yra užkrečiamas. Dažniausiai bendrą kalbą randa su visais, dėl to jie visus pažįsta ir juos visi žino.

Ponas "Humoro klubas". Tai žmogus, kuris be pokšto neištvers nė pusvalandžio. Visada pasiruošęs atlikti bent mažą humoristinį pasirodymą – arba kitus juokina, arba pats nuolat "žvengia". Nejauki tyla su šiuo žmogumi tiesiog neegzistuoja. Nors dažniausiai pasižymi geru humoro jausmu, bet kartais su intuicija "prašauna": būna, jog sulaukiate iš jo nelabai taktiškų ar ne laiku pasakytų juokelių, kurie, pavyzdžiui, trukdo mėgautis spektakliu ar kino filmu. Įkvėpimo pokštininkas semiasi iš filmų ir serialų, mėgsta naršyti youtube.com ir panašiuose kanaluose, todėl su juo visada bus apie ką pakalbėti.

Draugas – enciklopedija. Atrodo, kad tokie žmonės tiesiog viską žino. Nesvarbu, ar paklausite, kiek gyventojų yra Utenoje, ar koks buvo pirmojo žmogaus, įkopusio į Džomolungmą, vardas – šie žmonės atsako į beveik visus jūsų klausimus. Jie žino daug ir apie viską. Istorija, politika, biologija, medicina ir filosofija – tokių žmonių interesai yra labai platūs. Mėgstamiausios jų pramogos – stalo žaidimai ir protų kovos, tačiau, smalsumo vedami, niekada neatsisako ir kvietimo į koncertą ar parodą.

Pasiklydęs laike. Beveik kiekvienoje kompanijoje yra žmogus, kuriam sunkiai sekasi skaičiuoti pinigus, jis painioja dienas, o kartais net mėnesius, pamiršta svarbias datas ar atsakyti į laiškus bei nuolat vėluoja. Šiems draugams nuolat reikia priminti apie gimtadienius, susitikimus, už juos pirkti bilietus į bet kokį renginį ar skambučiu pažadinti vien dėl to, jog gali pamiršti užsistatyti žadintuvą. Kartais už juos rūpintis kasdieniais klausimas "užknisa", tačiau jų nuoširdumas ir gerumas ilgai neleidžia pykti. Daug šypsosi, skaito knygas, klausosi mažai kam žinomos muzikos ir vaikšto į niekam negirdėtas parodas.

Kompanijos inkaras. "O jei bus blogas oras?", "Ar jums tai neatrodo pavojinga?" ˜– tokius ir panašius klausimus užduoda būtent šis draugas. Visada apsvarsto visus argumentus "prieš" ir būna įtikintas tik tuomet, kai šiuos argumentus pajėgiate "atmušti". Jautienos kepsnys restorane jam per sūrus, koncerte muzika groja per garsiai, o filmo scenarijus per lėkštas. Šie žmonės kartais būna ir brutaliai tiesmukiški. Jie nemėgsta gražbyliauti, visada sako tiesą į akis – jei mano, kad elgiatės neteisingai ar atrodote prastai, taip ir pasako. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių