Kaip užauginti savimi pasitikintį vaiką?

  • Teksto dydis:

Pirmosios vasaros dienos ir jų atneštas karštis skatina visus pamiršti darbus ir galvoti apie atostogas kartu su šeimos nariais. Deja, dauguma turi vos keturias laisvas nuo darbo savaites per metus, tad dažnas vaikas vasarą neišvengiamai leidžia pas senelius ar vasaros stovyklose.

 Bet kuriuo atveju, tai reiškia, kad su tėvais praleidžiamas laikas sumažės dar labiau, nors, apklausų duomenimis, lietuviai ir taip savo atžaloms skiria nedaug laiko – vos kiek daugiau nei dvi valandas per dieną, įskaitant laiką, kai šeima kartu žiūri televiziją. Specialistai pabrėžia, kad kartu su vaiku leidžiamas laikas didina jo pasitikėjimą savimi ir stiprina tėvų ir vaikų tarpusavio ryšį.

„Vaikai pasaulį supranta per žaidimą, tad tėvai, norėdami geriau pažinti savo vaiką, turėtų siekti įsitraukti į žaidimą su jais. Tiesa, yra keletas svarbių taisyklių: pirmiausia, tėvai turėtų nustoti vaikams pamokslauti, juos kaltinti, kai kas nors nepavyksta, ar versti žaisti šiems nenorint. Antraip tai gresia susipykimu ir nenoru žaisti kartu ateityje, – aiškina psichologė Grytė Ruzgė. – Žaidimas turėtų susidėti iš dviejų svarbių elementų: iššūkio ir malonumo. Iššūkis – tai tam tikra situacija, kai vaikui reikia įdėti pastangų, bet tai jam sukelia didžiulį pasitenkinimą savo veikla. Nepamirškite, kad jūs turite įsijausti į vaiko kailį – tai vienintelis būdas paversti užsiėmimą smagiu abiems ir geriau pažinti sūnų ar dukrą.“

Jungtinėse Amerikos Valstijose atlikti tyrimai rodo, kad nuo 1985-ųjų laikas, kurį tėvai praleidžia su vaikais, vis ilgėja, o dabartinių tėčių įsitraukimas į vaikų gyvenimą net septynis kartus didesnis, nei buvo jų tėčių. Vis dėlto, šie tyrimai neatsako į esminį klausimą – ar vien būdamas šalia vaiko fiziškai, tėvas jau gali teigti, skiriantis vaikui savo laiką? Lietuvoje atliktas tėvų, auginančių ikimokyklinio amžiaus vaikus, nuomonės tyrimas parodė, kad pusė jų didžiausią savo laisvo laiko dalį skiria buities darbams ir tik 21 proc. įvardijo, kad savo laisvą nuo darbo laiką pirmiausia skiria vaikams.

Absoliuti tėvų dauguma pripažįsta, kad būtent tėvų pavyzdys, auklėjimas ir ugdymas šeimoje lemia vaiko pasiekimus bei jo asmenybės formavimąsi. Du trečdaliai tėvų teigia jaučiantys, kad praleidžia per mažai laiko su savo ikimokyklinukais, o pusei visų respondentų trūksta idėjų, ką galima kartu su vaikais nuveikti, Dauguma jų  teigia, kad sunkiausia veiklų susigalvoti namie.

„Vaikų gebėjimai ir interesai kinta labai sparčiai – ne visuomet įmanoma juos nuspėti ar tinkamai jiems pasirengti, todėl egzistuoja tokia didelė žaidimų ir žaislų įvairovė. Vaikai seka tendencijas, geidžia naujausių, labiausiai reklamuotų žaislų, tačiau daugiametė patirtis rodo, kad idėjos nesikeičia: nors kinta drabužiai ir išvaizda, mergaitės išlieka ištikimos lėlėms, o berniukai ir toliau mieliausiai žaidžia su mašinėlėmis. Tėvai, pirkdami žaislus, turėtų tai prisiminti, be to, dažniau pasitarti su vaiku apie tai, ko jis nori, kas jam įdomu, nes didelė dalis tėvų perka tokius žaislus, kurių būtų norėję vaikystėje patys“, – sako specialistė Laura Jerošenko.

Norėdami suteikti galimybę turiningai su vaikais praleisti laiką ir išnaudoti beprasidedančias jų atostogas, „Rimonne Baltic“ sekmadienį, birželio 5 d., 12 val. prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ vaikams ir jų tėvams organizuoja nemokamą renginį. Jo metu vyks įvairios atrakcijos su „Hot Wheels“ mašinėlėmis ir kitais smagumynais. Pagrindinis renginio akcentas – lenktyninis automobilis BMW M3, kuris jau yra eksponuojamas, o renginio metu lankytojai turės išskirtinę progą pabendrauti su lenktynininkais, šio automobilio vairuotojais Eidmantu Nekrošiumi ir Robertu Aukščiūnu.

ENEOS 1 000 km lenktynėse vasarą dalyvausiantys vyrai ne tik papasakos apie automobilio ypatybes, bet ir leis lankytojams atsisėsti į vairuotojo vietą ir bent akimirkai pasijusti ekstremaliais sportininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių