Kaip suvaldyti vaiko manipuliacijas? (specialistės patarimai)

Manipuliuoti vaikai išmoksta iš tėvų, kurie nevykdo savo įsipareigojimų arba netekdami kantrybės pakelia balsą, tikėdamiesi, kad atžala padarys tai, ko jos prašoma. Psichologė Jūratė Bortkevičienė sako, kad vaikai manipuliuoja, kai išsyk negauna norimo daikto ar dėmesio.

Specialistė išskiria kelias manipuliacijų rūšis: pasyvi, kai vaikas žaidžia tėvų emocijomis, kad gautų to, kad jam nebūtinai reikia, kita rūšis – manipuliavimas siekiant, kad kažkas už jį būtų padaryta. Taip pat galima ir akivaizdi manipuliacija, aplink esant daug žmonių, pavyzdžiui, griuvimas ant grindų parduotuvėje negavus norimo daikto.

Užtenka vieną kartą būti kantriems ir vaikas suvoks, kad manipuliacija nepadės. Jei vaikui, pavyzdžiui, būnant parduotuvėje, prasideda isterija, reikėtų jį išsivesti iš tos vietos į lauką, kad jis nurimtų. 

Psichologė ragina tėvus apsibrėžti ribas, ką vaikui gali duoti. Apie tas ribas reikia įspėti aukles, senelius, kad taisyklių laikytųsi visi. Nubrėžus ribas ir jų laikantis, vaikai greitai ima suprasti, kad manipuliuoti neverta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kristina

Kristina portretas
Kurgi ne pritariu jums, pas mane 7m sunus kaltina mane ir teva kad jam truksta zaislu rūbų, kad brolis labiau mylimas, nes jaunesnis. Jis nesupranta kodel broliui 5 m kas galima to jam negalima, kad jis didesnis, jo metu vaikai taip nesielgia. Musu seima bedu turi su šiuo 7 m ir su vaiku teisem jis kolektyve ugdytis negali nes bus mustynes dauzimai, ir kitu kaltinimai kad ne jis kaltas o kiti.

Anonimas

Anonimas portretas
Sūnui buvo gal pusantrų metukų kai sugalvojo pirmą kartą kristi ant žemės ir spardytis.Pakėliau už čiuprynos ir pliaukštelėjas per užpakalį (pačiam širdį skaudėjo turbūt labiau negu jam užpakalis)palikau toliau gulėti,bet jis nesulaukias malonės nei iš mamos pašoko nuo žemės pats.Po kurio laiko vėl norėjo pabandyti kristi,bet pažiūrėjasį mus atsisakė tos mintie visam laikui.Dabar turbūt be problemų su valdiškais namais neapseičiau,bet užtat turiu dabar sūnų 31 metų kuriuo galiu didžiuotis.

Kurgi ne

Kurgi ne portretas
Nubrėši ribas, o vaikas pasiskųs, kad prieš jį smurtauji, ir kukuok paskui...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių