Kaip šturmuoti „nenoriu“ tvirtovę

Visi tėvai kiekvieną dieną susiduria su daugybe vaikiškų "nenoriu". Vaikai nenori valgyti daržovių, plautis rankų, valytis dantų, eiti miegoti laiku, skaityti, susitvarkyti kambario, pasirūpinti savo augintiniu. Dažnai tokį vaikų elgesį pavadiname kaprizais ir nekreipiame į tai dėmesio, tikėdami, kad išaugs.

Leisti veikti pačiam

Būtent šie nenorai slepia pirminį savarankiškumą ir suvokimą, jog vaikas pats atsako už save ir savo sprendimus bei jų rezultatus. Kaip tėvai gali padėti vaikams ir įpročių formavimąsi paversti žaisminga bei turininga kelione?

Nenorų pradžia dažnai sutampa su pirmaisiais ne visai pavykusiais bandymais. Kai vaikai jaučia, kad jiems neišeina, labai sunku ar ne visai aišku ką, kaip ir kodėl daryti, kyla nerimas. Natūralu, kad neigiamas emocijas keliančių dalykų vaikai pradeda vengti.

Šiuo atveju tėvų vaidmuo tampa itin svarbus. Kai mes, tėvai, subarame, sugėdijame arba skubėdami viską padarome už patį vaiką, naivu tikėtis, kad kada nors jis mėgins šį veiksmą atlikti pats. Perdėtas rūpestis ir apsauga gali užkirsti kelią net bandymui. Reikia leisti vaikams patiems išbandyti ir mėginti atlikti vienus ar kitus dalykus. Labai svarbu su jais kalbėtis apie atliekamų veiksmų svarbą.

Pavyzdžiui, nors ir nelengva iš pradžių išsivalyti dantis, reikėtų aptarti su vaiku, kodėl dantų valymas itin svarbus ir kas nutiks, jei jų nesivalysime.

Galima paklausti vaiko, kas jam konkrečiai kelia sunkumų, galbūt paaiškės, kad dantų šepetėlis per didelis ar norisi prieš akis turėti veidrodėlį.

Įpročių formulė

Norint savo vaikams sužadinti norą ir taip juos po truputį įtraukti formuojant naują įprotį, ypač svarbu sukurti skatinančią aplinką. Vienas svarbiausių tos aplinkos rodiklių yra laikas. Vaiko dėmesį į kylančią problemą visada atkreipsite smagiu eksperimentu, bandymu ar tyrimu.

Taip jį sudominsite ir paskatinsite gilintis toliau. Svarbu rasti laiko pasikalbėti, aptarti, paaiškinti ir susitarti.

Tada reikia stengtis nuolat išlaikyti ar sugrąžinti vaiko dėmesį ir susidomėjimą, vis grįžtant prie to paties klausimo, prisimenant atliktus bandymus ir pasikartojant, kodėl svarbu daryti vienus ar kitus dalykus.

Ir, žinoma, nepamiršti pagirti. Giriamas vaikas pradės pasitikėti savimi ir atliekamus veiksmus, kurie anksčiau buvo "nenoriu", pradės sieti su teigiamomis emocijomis.

Atsigręžkime į save

Įprasta situacija: tėvams dažnai kyla klausimas, kaip įpratinti vaikus prie teisingos mitybos. Natūralu, kad jeigu vaikas iki šiol nevalgė daržovių, jų per vieną dieną tikrai nepamėgs. Taip pat, jei tėvai vakarienės metu mėgaujasi pica, vaikui daržovių niekaip neįsiūlys.

Tačiau geras tėvų pavyzdys, kantrybė ir skatinimas ragauti įvairių daržovių ir vaisių po truputį veda teigiamų rezultatų link. Vaikai anksčiau ar vėliau perima šeimos valgymo įpročius.

Svarbiausia vengti prievartos, nes tai tikrai sukels atvirkštinę vaiko reakciją. Daug svarbiau yra rodyti gerą pavyzdį ir skatinti vaikus ragauti, degustuoti, žaisti daržovių spalvomis, lėkštėse kurti įvairius personažus ir kalbėti apie vitaminų naudą augančiam organizmui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
ne girti vaiką reikia, o padrąsinti, pagyros tik kenkia. Drąsinti, ne girti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių