Kaip įtikinti faktus ignoruojantį žmogų: pravartūs psichologiniai metodai

  • Teksto dydis:

Ar pastebėjote, kad pateikus žmogui faktus, kurie prieštarauja jo giliausiems įsitikinimams, jie visada pakeičia nuomonę? Aš irgi ne. Tiesą sakant, panašu, kad žmonės tuo aršiau gina savo įsitikinimus, kuo daugiau jiems prieštaraujančių įrodymų pateikiama.

Pavyzdžiui, kreacionistai nesutinka su iškasenose ir DNR esančiais evoliucijos įrodymais, nes nerimauja, kad pasaulietiškos jėgos vis mažiau vietos palieka religiniam tikėjimui.

Antivakseriai nepasitiki didžiosiomis farmacijos kompanijomis, mano, kad pinigai korumpuoja mediciną, kad vakcinos sukelia autizmą, nors nepatogi tiesa yra tokia, kad vienas ir vienintelis tyrimas, kuriame toks ryšys nurodomas, buvo atmestas, o pagrindinis autorius apkaltintas apgavyste.

Tikintieji, kad Rugsėjo 11-osios tragedija buvo sąmokslas, susitelkia į tokias detales, kaip Pasaulio prekybos centro statinių plieno lydymosi taškas, dėl kurio jie sugriuvo, nes mano, kad vyriausybė meluoja ir atlieka „netikros vėliavos“ operacijas, siekdama įvesti naują pasaulio tvarką.

Žmonės tuo aršiau gina savo įsitikinimus, kuo daugiau jiems prieštaraujančių įrodymų pateikiama.

Klimato kaitos neigėjai tiria medžių rieves, ledo kernus ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekius, nes aistringai siekia laisvės, ypač rinkoms ir pramonei veikti, nereguliuojamiems vyriausybių.

Baracko Obamos gimimo vietos neigėjai desperatiškai nagrinėja gimimo liudijimą, ieškodami apgaulės, nes tiki, kad pirmasis afroamerikietis prezidentas yra socialistas, siekiantis sunaikinti šalį.

Tikėjimo viršenybės prieš įrodymus galia yra dviejų veiksnių rezultatas: kognityvinio disonanso ir atmetimo efekto. Klasikinėje 1956-aisiais išleistoje knygoje „When Prophecy Fails“ psichologas Leonas Festingeris su bendraautoriais aprašo, kas atsitiko NSO kultui, kai kosminis laivas neatvyko numatytu laiku. Užuot pripažinę klaidą, „grupės nariai karštligiškai siekė įtikinti pasaulį savo tiesomis“ ir atliko „daug desperatiškų mėginimų ištrinti nemalonų disonansą, skelbdami vis naujas ir naujas pranašystes, vildamiesi, kad kuri nors bus teisinga“. L. Festingeris pavadino tai kognityviniu disonansu, nemalonia įtampa, kylančia dėl nesuderinamai konfliktuojančių minčių.

Du socialiniai psichologai, Carol Tavris ir Elliotas Aronsonas (buvęs Festingerio studentas), 2007 metais išleistoje knygoje „Mistakes Were Made (But Not by Me)“ aprašė tūkstančius eksperimentų, rodančių, kaip žmonės interpretuoja faktus taip, kad šie atitiktų išankstinius įsitikinimus, ir disonansas sumažėtų.

Jų pateikiama „pasirinkimo piramidės“ metafora parodo, kaip greitai du individai, stovintys šalia vienas kito ant piramidės viršūnės, ir gindami savo įsitikinimus, išsiskiria ir atsiduria priešingose piramidės pagrindo pusėse.

Dartmoutho koledžo profesoriaus Brendano Nyhano ir Exeterio universiteto profesoriaus Jasono Reiflerio eksperimentuose tyrėjai randa bendrą veiksnį, kurį vadina atmetimo efektu, „kai pataisymai iš tiesų sustiprina klaidingą tiriamos grupės įsitikinimą.“ Kodėl? Nes tai kelia grėsmę jų pasaulėžiūrai ar savivokai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ldk

ldk portretas
linkim visiems nesutikti gyvenime tokiu zmoniu kaip dainavos poliklinikos vedejas icka,atejes be konkurso pris 8 metus i si posteli- ,jei sugedus aparaturai paskambini inzinieriui tiesiogiai[aplenkdamas jo persona] pasiaiskinimas, jei neranda taves kabinete [buni wc]-pasiaiskinimas,turi dideli pomegi slankioti apie langus ir ziureti ar kabinetuose sviesos dega,jei nueini tiesiogiai pas savo vyr gyd,kuris buvo kardiologas] isizeidzia- pasiaskinimas ir taip iki begalybes ir tokie vidutinybes vadovauja, pavydi.kerstauja, su seselemis kava geria-kalbasi neva,sumoteriskeja,apkalbineja.-ko pasekoje ivaro insulta....

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Pamiršau parašyti savo pavardę po pirmu komentaru. Tai dar pridursiu, kad paskaitykite straipsnį "Bulvarinis rinkimų balaganas".

Anonimas

Anonimas portretas
Visos Lietuvos valdžios, visų Seimo narių niekaip negalima įtikinti, kad jie yra neteisėtai išrinkti pagal antikonstitucinį Seimo rinkimų įstatymą. Kam neaišku, tegu skaito 2016-9-11 straipsnį "Ultimatumas Seimui dėl LR teisinių pagrindų griovimo". Taigi su faktais nesiskaitoma, kai tai liečia neteisėtą valdžios užgrobimą.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių