Kai sportas tampa liga (psichologo patarimas)

  • Teksto dydis:

Man neramu dėl savo draugės. Suprantu, kad sportas ir fizinis aktyvumas yra gerai, tačiau mano draugė darosi, galima sakyti, ligone. Sporto klube kasdien ji pluša po tris valandas. Jei pakvieti ją puodelio kavos, ji sako negalinti vien dėl to, kad jai treniruotė. Maža to, jei netyčia išeina taip, kad dėl vienokių ar kitokių priežasčių tenka praleisti treniruotę, ji tarsi sužvėrėja. Tampa irzli, pikta. Galbūt čia nieko tokio, bet mane toks draugės elgesys neramina.

Austėja


Patarė psichologė Theresa Fassihi

Jei negalite praleisti nė vienos treniruotės, o nenumatytoms aplinkybėms vis dėlto sutrukdžius kasdienių treniruočių režimą jaučiate kaltę ir nerimą, jei net negaluodama ar susižeidusi stengiatės nesumažinti įprasto sportinio ritmo, verta sunerimti: sportas jums jau tapo liga!

Nėra tikslios formulės, kuri mums padėtų nustatyti, kada būtent žmogus pradeda treniruotis per daug. Jei treniruotės trukdo jūsų įprastam gyvenimui, jei jos tampa įkyria būtinybe – tai jau problema. Tokių atvejų pastaruoju metu daugėja, nes žmonės yra tarsi įsprausti į rėmus, kad turi būti gražus ir lieknas. Maža to, „treniruočių ligą“dažnai lydi ir mitybos sutrikimai. Tiek vienų, tiek kitų esmė – tai, kad žmogaus įsivaizduojamo kūno siluetas nesutampa su jo realiai esamu siluetu.

Kaip ir mitybos sutrikimais, „treniruočių liga“ dažniausiai serga tie, kuriems patraukli išvaizda ir puiki fizinė forma tampa karjeros garantu – sportininkai, šokėjai, modeliai. Itin jautrūs šiai ligai ambicingi, į perfekcionizmą linkę žmonės.

Šis sutrikimas pasireiškia tiek vyrams, tiek moterims, nors jie paprastai ir treniruojasi turėdami skirtingus tikslus. Moterys paprastai nori sulieknėti ir griebiasi aerobikos. Vyrai savo ruožtu trokšta užsiauginti didesnius raumenis ir lieja prakaitą sunkiosios atletikos treniruotėse.

„Žmogus, sergantis „treniruočių liga“, paprastai pernelyg rūpinasi savo išvaizda, svoriu, muskulatūra. Jis dažnai žiūri į savo atvaizdą, tyrinėja ir matuoja savo kūną, nuolat pluša tam, kad taptų stipresnis ir lieknesnis.

Norėdami pasiekti idealaus kūno, treniruočių liga susirgę žmonės dažnai taip pat griežtai apriboja savo mitybą, klaidingai manydami, jog maisto ribojimas jiems padės užsiauginti raumenų ir atsikratyti riebalų. Tačiau iš tikrųjų itin ribojanti dieta mažina tiek riebalinį, tiek raumeninį audinį bei sukelia grėsmę sveikatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių