Dalykai, kurie jus priverčia suprasti, kad... senstate

Klausimas, kada pradedame senti, – daugiau nei žibalas diskusijų laužui. Vieni akcentuoja biologinį laikrodį, kiti rodo į pasą, treti šaukia, kad širdis ir siela nesensta.

Ir visgi yra ženklų, rodančių, kad, nors laikote save jaunais, laikas – visagalis: senstate. Dalį jų apžvelgia portalas. 

1. Renkatės sėdimą vietą koncerte, o pasirinkęs stovimą liekate nepatenkinti. Jei kažkada mielai siausdavote, šokdavote su minia, dabar burbate, kad didesnis žmogus užstoja vaizdą, kad garsas per didelis, kad „bosai vidurius raižo“, kad kaimynai stumdosi ir pan.

2. Jaunimą vadinate „jaunimu“, „jaunikliais“ ir pan. Anksčiau vakarėlį leisdavote su draugais, „chebra“, kompanija, o dabar, girdėdami vakarėlį už sienos, nejučia burbtelite ištęsdami: „jauniiiimas“. Ir kuo toliau, tuo daugiau tų „jauniklių“ esti: ne taip vairuojančių miesto gatvėse, ne taip kvatojančių vakarais po langais, ne taip apsirengusių teatre, ne taip kalbančių ir t.t.

3. Metate rūkyti. Kažkada rūkymas atrodė savotiška protesto prieš nesąmoningus asmenybės laisvės suvaržymus forma. Taip, žinojote, kad tai kenkia sveikatai, bet jums buvo nusispjauti. Bėgant metams daugumą aplanko išmintis, o pasigirti, kad štai jau porą mėnesių ar porą metų nerūkėte, teikia didesnį malonumą nei sutrauktas dūmas.

4. Mano laikais to nebuvo / buvo geriau. Ir kiek kartų tai esate girdėję ir savo tėvų, senelių, mokytojų ir kitų vyresnių žmonių? Tiek pat kartų šią frazę priskirdavote „seniams“, kurie nieko nesupranta apie šiuolaikinį jaunimą. Visgi tardami ją patys nejučia pereinate į kitą barikadų pusę. Ir dar – jūs nuoširdžiai manote, kad gyvenote geresniais laikais ir buvote laimingesni nei dabartiniai jaunuoliai.

5. Vardijate ne datas, o skaičiuojate metus. Prisiminti gimtadienius, mokyklos ar studijų baigimo metus, kitas svarbias datas kažkada buvo visai paprasta. „Palauk, baigiau mokyklą 2000-aisiais, universitetas – plius ketveri metai, vadinasi, mano darbo stažas – jau 12 metų“, „Kiek metų susituokę? Pradėjome draugauti trečiame kurse, baigiau 2000-aisiais, tada ir susituokėme, taigi vedę jau 16 metų“, – tokia šiandieninė akistata su bėgančiu laiku.

6. Ruošiate atsargas žiemai. Marinuoti agurkai, daržovienės, slyvų kompotai, juodųjų serbentų uogienė ar raudonųjų serbentų džemas, braškių, vyšnių, mėlynių uogienės, svarainių, aviečių sirupas, marinuoti grybai – tai jums jau reiškia ne „nesąmones“, kurių niekam nereikia ir kurių niekas nevalgys, ne juokingas tėvų pastangas, o jūsų pačių savimeile glostančio rūsio atsargas.

7. Gaminate valgyti. Jei prieštaraujate, kad tai – senėjimo požymis, matyt, esate tėvų širdis džiuginanti išimtis, kuri nuo mažens sukasi virtuvėje, kepa ne rašinėlius, o vištienos suktinukus. Visgi gyvenimo dėsnis liudija, kad jaunas žmogus nelinkęs apsunkinti savo gyvenimo kulinariniais šedevrais, naminio majonezo sukimu, kalakuto krūtinėlės kimšimu, o kulinarines knygas ar internetinius receptų žurnalus sklaido… vyresni „jaunuoliai“.  Bėgantys metai verčia labiau susirūpinti savo mityba ir net išmoko jausti malonumą gaminti.

8. Jaučiate nostalgiją. Kad ir kas tai būtų: šokinėjimas per gumą, saldainių ar kramtomosios gumos popierėlių kolekcijos, pirmosios bulvės lauže, „Tetris“, Maskvos olimpinių žaidynių meškiukas, pašto ženklų albumas, ženkliukai, Edith Piaf, „Abba“, „Modern Talking“, „Queen“ ar „Lambada“, Michaelo Jacksono plakatai, susirašinėjimas laiškais, kasetės ar vinilai. Tai užgauna jūsų širdies stygas.

9. Jums sako „jūs“. „Labas“, „Panele“, „Berniuk“, „Mergaite“ pakeitė „Ponia“, „Labas diena“, „Pone“, „Prašau“ ir „Atsiprašau“. Ką kalbėti apie vaikus, kurie kreipiasi į jus „Dėde“ ar „Teta“.

10. Jūsų mėgstamą muziką groja „M-1 Plius“. Jums gal ir spurda širdis išgirdus mėgstamas dainas, bet jauniems žmonėms „Love Story“, „A-ha“, „Innamorati“, „Bee Gees“, „Time of my life“, AC/DC skamba panašiai kaip jums – jų sms žinučių trumpiniai ar keisti „senolių“ elektroninio pašto slaptažodžiai.

11. Pasenęs elektroninio pašto adresas. Jis baigiasi hotmail.com, xxx.lt, yahoo.com? Ir dar nekeistas pastaruosius 20 ar bent 10 metų?

12. Atėję į paplūdimį ne puolate į bangas, o įtraukiate pilvą.

13. Atmintinai mokate senosios animacijos ištraukas. „Tai tamsuolis – vasaros nežino“, „Vaivorykštė – didelio čia daikto“, „Kieno karvė – valstybės, juk mes ją išsinuomojome, vadinasi, ir veršiukas valstybės“, „Tik bakst ir viskas – vieni juokai“. Iš menkos nuotrupos jūs ne tik pasakytumėte „filmuko“ pavadinimą, bet ir istoriją su atodūsiais papasakotumėte. Maža to – ne tik žinote, kodėl sumuštinį reikia valgyti dešra į apačią, bet taip ir darote.

14. Kaip gyvenote be kompiuterio ir telefono? Kažin, ar sulauktumėte šio klausimo, jei priklausytumėte Z kartai.

15. Prisimenate, kada paragavote „muilo“ – pirmojo banano, „Coca-Colos“ burbuliukų ir nusišypsote pagalvoję apie rojaus saloje mušant bangoms ir dūžtant kokosams reklamuojamą „Bounty“.

16. Gėrėte gazuotą vandenį iš automato. Iš bendros stiklinės. Na, ir pabandykite papasakoti tai garsiai – jūsų amžius bus iškart nustatytas.

17. Išpučiate akis išgirdę asmenį, pvz., banke, sakantį savo gimimo metus – 2000-ieji…

18. Jūsų mokinys – jūsų buvusio mokinio vaikas. Arba jūsų bendradarbis – jūsų buvusios kolegės sūnus.

19. Jūsų „Facebook“ paskyra apkaišyta ne asmenukėmis ar vakarėlių reportažais, o vaikų, namų, atostogų nuotraukomis.

20. Jus supa vaikai. Taip – jus supantys savi ar svetimi vaikai tikrai nėra nerūpestingos jaunystės požymis. O jei tie vaikai jus jau praaugę, o jiems batus perkate keliais dydžiais didesnius nei sau...

21. 100 eurų išleidžiate ne bagažinei alaus, o vienam vyno buteliui.

22. Pagirios jus kankina ne rytą – visiškai atsigauti prireikia jau kelių dienų.

23. Kai geriate „Mojito“, „Vana Tallinn“ ar „Rygos balzamą“, galvojate ir apie tą, su kuriuo (-ia) kažkada juo mėgavotės.

24. Prieš išeidami iš namų pažiūrite orų prognozę, kad žinotumėte, kaip apsirengti, taip pat patikrinate, ar išjungėte šviesą, lygintuvą, užsukote dujas, uždarėte langus.

25. Žinote, koks įprastai yra jūsų kraujospūdis, hemoglobino ar cholesterolio kiekis kraujyje, ir namuose turite ne vaistų nuo galvos skausmo, o visą vaistinėlę.

26. Manote, kad jūsų tėvai buvo visai šaunūs, net tikrai puikūs, ir mokėjo auklėti vaikus.

27. Jūsų taupyklėje buvo ne tik litai ar „žvėreliai“, bet ir jubiliejiniai rubliai.

28. Manote, kad prastai atrodote, nes pavargote, bet atvaizdas veidrodyje nepasikeičia ir pailsėjus.

29. Jūsų sekcijoje apstu albumų su popierinėmis nuotraukomis, o ne laikmenose ir ne kompiuteryje. Ir kartkartėmis jas mėgstate pasklaidyti.

30. Užuot rašę trumpąsias žinutes skambinate.

31. Mielai praleidžiate progą... pasimylėti ir pagaunate save galvojant, kad gyvenime yra ir daugiau ne mažesnę palaimą teikiančių dalykų, pvz., kokybiškas poilsis, maistas, motociklai, muzika, savanorystė ir t.t.

32. Planuojate savo laiką, iš anksto numatote atostogas, išėjimą „pasižmonėti“, susitikimus su bičiuliais, o svečių prašote įspėti apie atvykimą.

33. Monica Bellucci, Madonna, Kylie Minogue jums vis dar atrodo visai jaunos ir pranokstančios daugumą šiandieninių žvaigždžių.

34. Džiaugiatės smulkmenomis: gražiai dekoruotu stalu, tvarkingais namais, garuojančio kepsnio kvapu, nauja šiugždančia patalyne, girgždančiu sniegu, gautu atviruku, pražydusiu kaktusu ir t.t.

35. Skaitote senėjimą rodančių ženklų sąrašą. Ir jį baigiate. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Tik Lietuvoj zmones sensta. Jie jau 40 metu nurasyti. Amerikoje nera senu- zmones gyvena savo laika nuo iki ir apie tai kad Jis at ji sena nieks nekalba.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių