Rutina - natūralus poros santykių etapas?

„Viską žinau atmintinai: pirmiausia jis pabučiuos mane į kaklą, po to atseks liemenėlę, po to... Žodžiu, nieko naujo ir taip jau dešimt metų...“, - prie kavos puodelio draugėms dejavo simpatiška moteris. Ar įmanoma išvengti sekse rutinos? Ji žlugdo santykius ar yra natūralus poros santykių raidos etapas?

Fizinė meilė – ne gimnastika

Pasak seksologų, daugelis jų pacientų seksualinį malonumą apibūdina tik kaip tam tikrų kūno vietų jaudrinimą, tuo tarpu brandus seksualumas, kai visas kūnas nuo galvos iki kojų sekso metu įsijaudrina it įtempta styga. Kad taip nutiktų, intymiems santykiam būtina įvairovė.

Norėdami praturtinti intymųjį gyvenimą partneriai, pataria seksologai, turėtų pasitelkti 5 jutimus. Pavyzdžiui, lytėjimą: glamonėdami partnerį „užsilaikykite“ tose kūno zonose, kurioms paprastai mažai skiriate dėmesio.

Neretai poros, į kurių miegamąjį įsibrauna rutina, su ja kovoja bandydami praktikoje pritaikyti Kamasutros pozas. Tačiau, pasak seksologų, fizinė meilė - ne gimnastika. Jei mylėdamiesi pozas kaitaliosite tik dėl to, kad taip pataria populiarūs leidiniai ar knygos, kaži ar ką nors daugiau nei nuovargį patirsite.

Psichologai pataria: pirmiausia, ką turėtų padaryti pora, kad jų seksualinis gyvenimas nebūtų monotoniškas - pasitikėti vienas kitu. Dauguma porų apie seksualinius pojūčius kalbasi itin retai. Tuo tarpu tiek pojūčiai, tiek ir poreikiai keičiasi, tad kalbėtis šia tema verta daug dažniau.

Vyrai – monotonijos šalininkai

Priešingai, nei įprasta manyti, monotoniško sekso šalininkai yra vyrai. „Daugelis jų vis dar painioja ejakuliaciją su orgazmu, - teigia seksologas Žanas Mišelis Fitermanas. - Pagrindinis jų noras - turėti, todėl jiems ne taip svarbu plėsti seksualinio pažinimo ribas.“ Be to, didesnį moterų smalsumą ir atvirumą sekse lemia ir anatominės savybės: jų lytiniai organai yra viduje, todėl moteris norėdama pažinti savo kūną turi jį tyrinėti. Moterims, pasak seksologų, sunkiau patirti orgazmą, todėl jos daugiau dėmesio skiria preliudijai, seksualiniams žaidimams, fantazijoms. Joms svarbus procesas, tuo tarpu vyrai suinteresuoti rezultatu, t. y. orgazmu.

Išlaisvinti fantaziją

„Erotą maitina laisvė, - sako Žanas Mišelis Fitermanas. - Norėdami geriau pažinti fizinę meilę, turėtume leisti pasireikšti fantazijai, nekontroliuoti savo ir partnerio aistros, netgi leisti pasireikšti gyvuliškajam pradui.“

Pasak seksologo, dažniausiai to sau neleidžiame bijodami atrodyti kvailai arba dėl neigiamos patirties.

„Mes neieškome sekse įvairovės, todėl, kad judesių ir pozų įprastumą, leidžiantį mums pajusti seksualinį pasitenkinimą, riboja mūsų pačių asmeninė istorija, - teigia seksologė Naida Dobajeva. - Dažniausiai tuos negausius „trofėjus“ atisinešame iš vaikystės.“

Mūsų seksualumą formuoja tėvų glamonės ir draudimai, perskaityti pirmieji erotiniai pasakojimai ar pažiūrėti filmai, taip pat pirmieji bandymai „artimai“ pažinti savo kūną.

Monotonija gimdo nuobodululį

Galima ilgus metus įprastai užsiiminėti seksu ir jausti malonumą. Tačiau monotonija visada gimdo nuobodululį.

Tuomet, kai partneriai pasirenka „nieko nekeisti“ strategiją, jų santykiai ima šlyti. „Taip nutinka todėl, kad abu bijo permainų. Ilgus metus kartodami tuos pačius judesius ir veiksmus jie išgyveną frustraciją, nusivylimą ir nerimą. Neretai tai būna skyrybų priežastis“, - www.laidy.mail.ru teigia psichoterapeutas Aleksandras Černikovas.

Neretai poros, seksualiniame gyvenime užkluptos rutinos, jai įveikti randa patį lengviausią kelią - leidžiasi į naujo partnerio paieškas. Nepažįstami gestai, glamonės, nauji potyriai ir aplinka sužadina naujų pojūčių. Tiesa, perspėja specialistai, jie irgi virs rutina, jei taip ir liksime nesubrendėliais, nesugebančiai nieko savyje pakeisti.


Šiame straipsnyje: seksasseksualumasporasantykiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių