Psichologas: kompleksai gali lemti iki 80 proc. mūsų intymaus elgesio

  • Teksto dydis:

Seksualiniai kompleksai yra ne yda, kaip persivalgymas, puikybė ar girtuokliavimas, ir ne liga. Jie – mūsų santykių su svarbiais žmonėmis skydas ir kardas. Jie gali būti mūsų stiprybė, tačiau kita vertus – smaugianti kilpa ir varžančios grandinės, kaustančios mūsų laisvę mėgautis mylėjimusi ir meile. Kaip atpažinti, suprasti, priimti ar pakeisti savo ir artimųjų seksualumą? Į šį ir kitus su seksualiniais kompleksais susijusius klausimus psichologas Andrius Kaluginas.

„Seksualiniai kompleksai yra sąmoningi arba nesąmoningi žmogaus išgyvenimai, darantys įtaką jo seksualiniam elgesiui, gyvenimo būdui, mąstymui, potraukiams ir tarpasmeniniam bendravimui. Potencialiai seksualiniai kompleksai būdingi kiekvienam žmogui“, - sako A. Kaluginas.

Jo teigimu, psichoterapija seksualinių kompleksų nelaiko iškrypimu. Jie formuojasi kartu su žmogaus asmenybe ir charakteriu psichoseksualinės raidos metu: vaikystėje, paauglystėje, lytinio brendimo laikotarpiu.

„Jeigu bręstantį žmogaus seksualumą nuolat lydi apribojimai, nuodėmės, nešvankumo pojūčiai, su jais susijęs kaltės jausmas ir neišvengiamos bausmės laukimas, psichika formuoja atitinkamą charakterį – kompleksų sukaustytą asmenybės ego, kuris stipriausiai pasireiškia atsiradus poreikiui mylėti ir mylėtis. Būtent todėl aš kviečiu domėtis šia tema ir atsikratyti meilę bei seksualumą kaustančių gniaužtų, išlaisvinti užslopintą seksualinę energiją, susidėlioti mintis ir mėgautis visaverčiu lytiniu gyvenimu“, – sako A. Kaluginas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

psichui logui

psichui logui portretas
Nepainiok darbo su asmenine patirtim
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių