Makšties uždegimas – artėjančios vasaros „dovana“

  • Teksto dydis:

Vasaros dauguma mūsų laukiame su ypatingu nekantrumu. Juk tai – viliojantis, intriguojantis, nutrūktgalviškų nuotykių ir įdomių pažinčių kupinas metas. Deja, neretai kai kurioms moterims „padovanojantis“ ir itin nemalonių sveikatos sutrikimų – makšties uždegimų. Kas juos sukelia ir kaip sau padėti?

Gydytoja ginekologė Žaneta Kasilovskienė:

– Šiltuoju metu periodu įvairios kilmės ir pobūdžio makšties uždegimais skundžiasi kas ketvirta moteris. Visiems makšties uždegimams būdingas vienas ar keli simptomai: niežulys, makšties išskyrų kiekio, kvapo ar konsistencijos pokyčiai, skausmas lytiškai santykiaujant, skausmingas šlapinimasis. Jei tai lytiniu keliu „pasigauta“ liga, be minėtų simptomų gali varginti ir žaizdelės  ar pūslelės lytinių organų gleivinėje. Kalbant apie pagausėjusias išskyras, svarbu atminti, kad jos ne visada būna uždegimo požymis.

Išskyrų gali padaugėti ir dėl kitų priežasčių: ovuliacijos, po lytinių santykių, dėl gimdos kaklelio žaizdelės ar polipų. Dažniausiai pasitaikantys uždegimai - bakterinė vaginozė, pienligė ir trichomonozė. Negydant arba netinkamai gydant bakterinę vaginozę, galimos komplikacijos: gimdos kaklelio uždegimas, pasikartojančios šlapimo takų infekcijos, jei moteris nėščia, gali prieš laiką nutekėti gemaliniai vandenys, prasidėti vaisiaus vandenų infekcija, priešlaikinis gimdymas, kūdikis gali gimti su įgimta infekcija.

Ryškiausias pienligės simptomas – niežulys, kuris gali būti įvairaus intensyvumo ir prasideda dažniausiai kelias dienas prieš mėnesines. Moteris skundžiasi graužimu ir deginimu po lytinių santykių ar pasišlapinus. Tarpvietės oda ir makšties gleivinė būna paraudusi, vargina tirštos, bekvapės, varškės konsistencijos išskyros.

Išskyros, susimaišiusios su sperma, taip pat gali pakeisti makšties mikroflorą bei skatinti vystytis pienligę. Trichomonoze dažniausiai užsikrečiama lytinių santykių metu, retais atvejais per buitinį kontaktą: drėgnus, išskyromis išteptus rankšluosčius, unitazo paviršių. Būdingiausias šios ligos simptomas – gausios, putotos, pilkai žalsvos išskyros, skausmingas šlapinimasis, skausmas lytiškai santykiaujant, niežulys.

Kadangi trichomonos geriausiai dauginasi šarminėje aplinkoje, ligos simptomai gali ypač paūmėti per mėnesines arba po lytinių santykių. Trichomonos sukelia išorinių lyties organų, makšties, šlaplės, šlapimo pūslės uždegimus, tačiau galimos ir rimtesnės komplikacijos, pavyzdžiui, gimdos uždegimas.

Dažniausios neužkrečiamų makšties uždegimų priežastys:

Bikinio srities depiliacija (plaukeliai ant didžiųjų lytinių lūpų saugo normalią makšties prieangio mikroflorą ir odą nuo trinties bei išorės mikroorganizmų).

Sintetinės aptemptos kelnaitės, ypač su juostele. Pastaroji, keičiant padėtį, slankioja nuo išangės iki makšties prieangio ir taip gali sukelti makšties uždegimą.

Lytinių organų  higienos priemonės – įvairiausi kremai, plovikliai, dezodorantai, higieniniai įklotai, tamponai taip pat gali sunaikinti normalią makšties mikroflorą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
maziau lakstykit lakudros..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių