Lovoje ar... vaizduotėje?

  • Teksto dydis:

Seksualinės fantazijos – lyg „šimtas gramų susijaudinimui“. Jau susiklosčiusiuose santykiuose įsivaizduojamos sekso scenos tampa stipriu afrodiziaku, padeda patirti stipresnį malonumą. O jei partneriams pavyksta išsakyti ir įgyvendinti vienas kito fantazijas, tai gali dar labiau juos suartinti. Bet...

Įveikiant kuklumą

Vaikystėje 35-erių Julija, dabar dėstanti muziką, mėgo vaidinti pagrobimo scenas iš filmo „Andželika – angelų karalienė“. Lovoje ji ir šiandien mėgsta įsivaizduoti panašų scenarijų. „Aš mergaitė, kurią pagrobė grubūs kareiviai... – psychologies.ru pasakoja moteris. – Mylėtis neįsivaizduojant ko nors panašaus man nuobodu: jaučiuosi it mėsos gabalas. O fantazijos man padeda įveikti nesąmoningą bjaurėjimąsi seksu.“ Julija nesupranta, iš kur gimsta tokie vaizdiniai ir tikrai negali jų susieti su vaikyste, kuri, jos manymu, buvo laiminga.

„Panašus sekso „dopingas“ – ypač griežto auklėjimo pasekmė, - įsitikinusi prancūzų seksopatologė Muriel Dagmar. – Užaugę tokie žmonės neleidžia sau jausti malonumo. Jiems lengviau jį priimti, kai įsivaizduoja, kad turi tai padaryti prievarta. Tuomet jų nekankina kaltės jausmas.“

Tarp mūsų baimių, prieš kurias bandome kovoti fantazijomis, nemažai yra archainių. 45-erių fotografas Eugenijus, užsiimdamas seksu su mylima moterimi, įsivaizduoja, kad sėdi ant kėdės užrištomis akimis, o ji karu su draugėmis sustoja puslankiu ir paeiliui su juo santykiauja.

Iš tikrųjų tai – klasikinė „išlaisvinančioji“ fantazijų rūšis. Kaip pastebi prancūzų psichoanalitikė Catherine Antony, „orgijų scenos, kai nematyti jų dalyvių veidų arba pagrindinio veikėjo akys užrištos, - ankstyvos kūdikystės išgyvenimų aidai: tai naujagimio bejėgiškumas prieš motiniškąją galybę. Įtraukti šį daugialypį moters įvaizdį į erotinį scenarijų, pajusti malonumą – tai būdas atimti iš jo gąsdinančią jėgą.“

Žurnalistas Borisas prisipažįsta stipriausiai susijaudinantis tada, kai įsivaizduoja atiduodąs partnerę kitam vyrui. Tokia fantazija, pasak C.Antony, kalba apie nesąmoningą homoseksualumą, o taip pat artimos moters neištikimybės baimę. „Atiduodamas“ sekso partnerę kitam Borisas tampa situacijos šeimininkas, kuris aplenkia potencialią neištikimybės galimybę, o dar gilesniuose sąmonės lygiuose išsilaisvina iš baimės, kurią jam kelia jo nesąmoninga vyrų trauka.

Stiprinant pasitikėjimą savimi

Kai kuriomis erotinėmis fantazijomis mes bandome „užkamšyti“ savivertės spragas.

Kai 30-etė slaugytoja Polina masturbuojasi, ji įsivaizduoja esanti striptizo šokėja. Realiame gyvenime gana kuklios ir suvaržytos moters vaizduotė turi du scenarijus. Pirmajame lėtai nusirenginėjančią Poliną stebi jos kaimynas, kitame ji šoka vyrų miniai.

Prancūzų psichoanalitikė Sophi Cadalen teigia, kad tokios seksualinės fantazijos leidžia labiau pasitikėti savimi.

Svajonėse ar realybėje?

Ar verta seksualines fantazijas įgyvendinti? Viskas priklauso nuo jų turinio – atsako specialistai. Žinoma, pavojingosios, kuriose yra vietos prievartai, pedofilijai ir t.t., turėtų likti ten, kur gimė, – tai yra mūsų vaizduotėje. Jeigu kalbame apie sadomazochizmą, tik pačiam „scenarijaus autoriui“ spręsti, ar jam priimtinas toks seksualinis elgesys. Tačiau garantijų, kad ir realiame gyvenime tai bus malonu, niekas neduos.

Kartą 38-erių vertėjos Katrinos svajonė išsipildė. „Internete sutikau vyrą, kuris norėjo pasimylėti su nepažįstama moterimi. Mūsų norai sutapo. Susitikome viešbučio kambaryje. Buvo tamsu, nemačiau net jo veido. Jis buvo labai rūpestingas ir švelnus. Aš daugiau niekada su tuo vyru nesimačiau, tačiau ta naktis dar ir dabar priverčia mano širdį plakti greičiau, padeda susijaudinti seksualiai“, – pasakoja moteris.

Kas iš mūsų nenorėtų sužinoti, o gal net išpildyti mylimo žmogaus svajones ar seksualines fantazijas. Apie savąsias gi retai kalbame atvirai. Pasak psichologų, pasakyti garsiai, reiškia žengti pirmąjį žingsnį fantazijos realizavimo link. Tiesa, prieš pradedant šnekėtis reikėtų paklausti savęs, ar su partneriu esate išties artimi, nes kartais išsakytos seksualinės fantazijos gali likti be atsako ar dar blogiau – išgąsdinti.

Gerai, kai saikingai

Fantazijų poveikio įžangoje sulyginimas su alkoholiu – neatitiktinis: net ir nekaltos užgaidos jomis piktnaudžiaujant gali turėti neigiamą poveikį psichikai. Psichoanalitikai perspėja, išsigalvoti scenarijai neretai suformuoja priklausomybę ir tampa vieninteliu būdu orgazmui pasiekti.

C.Antony pasakoja vieno paciento istoriją. Šis žmogus 10 metų masturbavosi žiūrėdamas pornografijos žurnalus. Būdamas fantazijų vergas, jis net ir sulaukęs 24-erių metų nesugebėdavo užmegzti santykių su moterimi ir buvo skaistus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių