Žolių mišiniai „Spice“ – pavojingi gyvybei

Nesąžiningi verslininkai reklamuodami įvairių žolių mišinius „Spice“ skatina vartoti produktą ne pagal paskirtį. Klaidinami pirkėjai gali pakenkti savo sveikatai, o perdozavus - ir numirti.

Būkite budrūs, įspėja Narkotikų kontrolės departamentas. Specialistai pastebi, kad šie žolių mišiniai pardavinėjami daugelyje šalių, tačiau nėra žinoma, kur jie gaminami.

Populiariausias žolių mišinių platinimo būdas -  internetu bei  didžiuosiuose šalių miestuose įsteigtose parduotuvėse. Nors ant prekių etikečių puikuojasi perspėjantys užrašai „Skirta botanikos tyrinėjimams“, „Smilkalai. Jokiam vidiniam vartojimui neskirta prekė“,  „Žolelių mišinys. Ypatingų vartojimo būdų gamintojas nenurodo“, tačiau pardavėjai pirkėjams paaiškina, jog iš tikrųjų šios prekės yra skirtos rūkymui. Pardavėjai tikina, jog žolelių mišinys sukelia haliucinogeninį poveikį, panašiai kaip rūkant kanapes ar netgi stipriau.

Keliose Europos šalyse šie mišiniai buvo ištirti laboratorijose ir nustatyta, kad į juos yra pridėta sintetinių kanabinoidų, t.y. naujų medžiagų, kurios buvo susintetintos tik mokslo tikslais. Šiuo metu šios medžiagos dar mažai ištirtos, todėl nežinomas jų galimas kenksmingas poveikis žmogaus sveikatai. Manoma, kad jos gali sukelti vėžį.

Narkotikų kontrolės departamentas, remdamasis ES šalyse atliktų mokslinių tyrimų duomenimis, teigia, kad „Spice“ produktų poveikis yra 4-5 kartus stipresnis už kanapėse esančių veikliųjų medžiagų poveikį. Vartojant tokius kenksmingomis sintetinėmis cheminėmis medžiagomis papildytus žolių mišinius sutrinka kepenų ir inkstų veikla, gali prasidėti traukuliai, kraujo išsiliejimas į smegenis ar netgi ištikti infarktas. Jau nekalbant apie perdozavimą ar staigią mirtį.

Rūkymui skirti žolių mišiniai (nors paskirtis gali būti nurodyta ir kitokia) organizmą nuodija daugiau nei tabako gaminiai. Sukeliami ne tik psichikos sutrikimai, bet ir rizika susirgti plaučių vėžiu, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

Šioms medžiagoms dar netaikoma tarptautinė kontrolė, tačiau kai kurios šalys, tarp jų ir Lietuva, jau įtraukė jas į kontroliuojamų medžiagų sąrašus. Mūsų šalyje „Spice“ mišiniuose randamos sintetinės medžiagos 2009 metų gegužės mėnesį buvo įtrauktos į kontroliuojamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus.


Šiame straipsnyje: Spicežolių mišiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių