Vaisiai, daržovės ir arbata mažina plaučių vėžio riziką

Valgydami flavonoidų turinčių vaisių ir daržovių bei gerdami arbatą, rūkaliai gali sumažinti tikimybę susirgti plaučių vėžiu, nustatė Kalifornijos universiteto mokslininkai.

Flavonoidai yra vandenyje tirpstantys augalų pigmentai, kurie turi antioksidantinių ir priešuždegiminių savybių. Mokslininkai savo išvadas pagrindė tyrimu, kuriame palyginti nesergančių ir vėžiu susirgusių rūkalių maitinimosi įpročiai.

Nustatyta, kad veiksmingiausi iš flavonoidų yra katechinas (jo turi žemuogės, juodoji ir žalioji arbata), kemferolis (Briuselio kopūstai ir obuoliai) ir kvercetinas (pupos, svogūnai ir obuoliai).

Išvados, paskelbtos žurnale „Cancer", gali būti reikšmingos, kadangi 90 proc. plaučių vėžio susirgimų sukelia rūkymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių