Sulieknėti padeda sotūs pusryčiai

Mitybos specialistai mėgsta posakį, kad pusryčiauti reikėtų kaip karaliui, pietauti kaip paprastam žmogui, o vakarieniauti kaip elgetai. Ne veltui, mat sotūs pusryčiai ne tik padidina darbingumą ir žvalumą, bet ir... lieknina.

Organizmas eikvoja energiją net ir tuomet, kai miegame. Vidaus organai ir imuninė sistema poilsio valandų neturi, o ir kūno temperatūrą reikia nuolat palaikyti. Taigi rytais greitai pasisavinami energijos rezervai - angliavandenių sankaupos kepenyse - jau būna išnaudoti. O gerai pripildyta angliavandenių kaupykla - būtina sąlyga, kad mūsų smegenys galėtų produktyviai dirbti. Mat smegenys reikalingą energiją semiasi beveik vien tik iš angliavandenių.

Pusryčiai gali padėti ir numesti svorį. Žmogaus apetitą reguliuoja gliukozės kiekis kraujyje. Nepusryčiavus jis normaliai nepakyla, dėl to kūnas vis signalizuoja apie alkį. Norėdami atsikratyti šio nemalonaus jausmo esame priversti vis ko nors užkrimsti. Viską sudėjus susidaro tikrai daugiau kalorijų, negu jų gaunama po normalių pusryčių.

Saldūs pusryčiai

Kai kurie žmonės neįsivaizduoja pusryčių be uogienės, medaus, riešutinio ar šokoladinio kremo. Į šiltus patiekalus, dešrą, sūrį negali net pažvelgti. Tokių pusryčių privalumas - organizmas gauna gana nedaug riebalų, tačiau reikėtų kur kas daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų. Padėtis pagerės, jei bus valgoma daugiau grūdų duonos, saldūs pusryčiai bus praturtinti šviežiais vaisiais (taip gausite vitamino C).  

„Ūkiški" pusryčiai

Tai reiškia, jog rytais ant stalo būtinai turi būti dešros, kumpio, sūrio, kiaušinių, blynelių ar kitokių šiltų patiekalų. Pusryčiaujantieji „ūkiškai" gauna daug B grupės vitaminų, baltymų ir geležies. Trūkumas - riebalai ir cholesterolis. Atminkite, kad paukštienos dešra paprastai būna ne tokia riebi. Mažiau riebalų gausite, jei vietoje sviesto ant duonos tepsite varškę.

Visko po truputį

Mišraus tipo pusryčiautojai tikrai neblogai apsirūpina vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Ypač jei į pusryčių mozaiką nuolat įeina javainiai, vaisiai, varškė.


Šiame straipsnyje: pusryčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių