Ligų prevencijos programos įsibėgėja

Pagal šiuo metu Lietuvoje vykdomas ligų prevencijos programas, per pirmąjį šių metų pusmetį patikrinta daugiau negu 200 tūkst. asmenų.

Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa, plėtojama jau penkti metai, šių metų pirmąjį pusmetį buvo vykdoma geriausiai – panaudotos, galima sakyti, visos šiam laikotarpiui skirtos lėšos (1,7 mln. litų). Šią vasarą krūminių dantų dengimo silantais paslaugos pradėtos teikti 6–13 metų vaikams. Anksčiau ši programa buvo vykdoma tik 5–12 metų vaikams.

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programai šiais metais skirta 5,8 mln. litų ir jau ištirta 53 tūkst. asmenų. Įsiklausyti į savo širdies darbą ypač rekomenduojam 40-55 metų vyrams ir 50-65 metų moterims. Lietuvoje yra apie 690 tūkstančiai tokio amžiaus gyventojų.

Vien per šių metų pirmąjį pusmetį, patikrinus 67 tūkst. vyrų, buvo aptikti 1143 prostatos vėžio atvejai. Pagal šią programą tikrinami visi 50–75 metų vyrai ir vyrai nuo 45 metų, kurių tėvai ar broliai yra sirgę priešinės liaukos vėžiu.

Sėkmingai įsibėgėjus krūties vėžio prevencijos programai, anksčiau strigusiai dėl mamografų ir specialistų, gebančių įvertinti mamogramas, stygiaus, šiemet Lietuvoje patikrinta daugiau kaip 26 tūkst. moterų. Iš jų 63 atvejais atlikus mamografijos tyrimą buvo nustatyti vėžiui būdingi pakitimai ir 174 atvejais – galimi piktybiniai pakitimai.

Pagal Gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencijos programą šiemet buvo pradėtos profilaktiškai tikrinti ir jaunesnės moterys (anksčiau pagal programą buvo tikrinamos tik 30-60 metų moterys, o nuo šių metų pradėta tikrinti moteris nuo 25 metų). Pirmąjį pusmetį tam buvo panaudota 2,24 mln. Lt, patikrinta apie 60 tūkst. moterų. Citologiniu tyrimu buvo nustatyta 17 vėžio atvejų ir 710 žymių ląstelių pakitimo atvejų..



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių