Liaudies medicina: kada ir kur rinkti vaistažoles?

Ruošiantis rinkti vaistažoles, neverta aklai pasitikėti informacija iš kalendorių, reikia patiems išsiugdyti nuojautą ir stebėti gamtos ciklus.

Norint rinkti vaistažoles svarbu atkreipti dėmesį ne tik į metų sezoną, tačiau ir į paros metą. Pavasarį bei rudenį dažniausiai lupama augalų žievė, nes tuo metu augaluose padidėja skysčių kiekis.  Geriausia žievę lupti tada, kai dar nepasirodę lapai.

Kada skinti pumpurus teks nuspręsti patiems: vieni šaltiniai pataria pumpurus rinkti žiemą, kol augalai ilsisi, kiti - pavasarį, kol pumpurai dar neišsiskleidė. Daugelio medžių pumpurai pjaunami su šakelėmis,o išdžiūvę pumpurai nuo jų atskiriami. Medžių ir krūmų pumpurus galima rinkti tik miško kirtimuose nuo nupjautų medžių. Jauni lapai ir  pušų pumpurai renkami ankstyvą pavasarį, kai jie vystosi.

Pavasarį kasamos šaknys. Šaknis ar šakniastiebius reikia rinkti tik dvimečių ar daugiamečių augalų. Juos galima pradėti kaupti bet kokiu dienos laiku ir bet kuriomis oro sąlygomis. Iškasus būtina nuplauti. Nuo švarių šaknų pašalinamos smulkios šaknys, stiebo liekanos. Stambios dalys supjaustomos.

Gamtoje renkant vaistinius augalus  reikia laikytis kelių taisyklių. Vaistažolių negalima rinkti prie kelių, autostradų, mieste, šalia elektrinių ar šiukšlynų. Renkant augalus laukuose būtina įsitikinti, kad jame nebuvo naudojami chemikalai bei dirbtinės trąšos. Augalai linkę kaupti nuodingas medžiagas, esančias vandenyje, dirvožemyje ir ore.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių