Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi  į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia.

Pačia sveikiausia išrinkta japonų virtuvė. Japonų kulinarai pirmenybę teikia visų kopūstų - nuo lapinių iki brokolių - rūšims, patiekalus papildo žuvimi ir paskanina soja. Pagrindinis japonų virtuvės angliavandenių šaltinis  - mikroelementais praturtinti makaronai iš grikių miltų. Japonai stengiasi skrandžius užpildyti  80 procentų, todėl jie retai persivalgo. Šioje šalyje viršsvoriu skundžiasi tik 1,5 procentai gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė siekia 82 metus.

Antroje sveikos mitybos reitingo vietoje - Singapūro virtuvė. Šioje virtuvėje retai patiekiama mėsa, o mitybos pagrindą sudaro ryžiai, daržovės ir žuvis. Aistrą saldumynams gyventojai slopina tropiniais vaisiais arba mažai kaloringais desertais. Singapūre, panašiai kaip ir Japonijoje, žmonių vidutinė gyvenimo trukmė - 82 metai.

Prizininkų trejetuke - ir Kinijos virtuvė. Šioje kultūroje dvi trečiosios patiekalų gaminami iš vaisių, daržovių, ankštinių arba grūdinių kultūrų, pagardinant prieskoninėmis žolelėmis, imbiero šaknimi ir česnaku. Kinai jaučia silpnybę keptiems patiekalams, todėl šioje šalyje vidutinė gyvenimo trukmė siekia 73 metus. Nutukusių kinų yra vos 1,8 procento.

Švedų raciono pagrindą sudaro pieno produktai ir juoda duona, žuvis bei uogos. Vidutinė švedų gyvenimo trukmė siekia 81 metus, o linkusių persivalgyti yra 11 procentų.

Prancūzų sveikatos paslaptis - dažnai, mažomis porcijomis valgomi užkandžiai. Nors prancūzai mėgsta mėsą, bandeles, šokoladą ir kaloringus sūrius, tačiau vietoje keptų riebaluose produktų, renkasi troškintus, ant grotelių keptus ar garuose ruoštus patiekalus. Prancūzai vidutiniškai gyvena iki 81 metų.

Į dešimtuką taip pat pateko Viduržiemio jūros virtuvė: Italijoje ir Ispanijoje dažnai vartojami jūros produktai ir alyvuogių aliejus. Graikai mėgsta riebias žuvis ir baklažanus, o Izraelio gyventojai maistą gardina prieskoniais ir žolelėmis.


Šiame straipsnyje: sveikas maistasjaponų virtuvė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių