Infektologai rodo skiepijimosi pavyzdį

Grupė garsiausių šalies infektologų – pirmieji pacientai mūsų šalyje, pasiskiepiję nuo pandeminio gripo.

"Važiuoju į Vilnių skiepytis, gal nenumirsiu", - pajuokavo Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovė docentė Auksė Mickienė.

Kartu su ja į sostinę vyko Kauno medicinos universiteto profesorius Alvydas Laiškonis, ten jų laukė kolega Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Infekcinių ligų ir mikrobiologijos klinikos vadovas Arvydas Ambrozaitis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro skiepų kabinete pradėtas vakcinavimas nuo pandeminio gripo. 27 tūkst. dozių "GlaxoSmithKline" farmacijos kompanijos pagamintos vakcinos "Pandemrix" į Lietuvą buvo atvežta pačioje praėjusiųjų metų pabaigoje. Kauną ji pasieks trečiadienį, sausio 20-ąją. Tą dieną Kauno visuomenės sveikatos centre bus surengtas seminaras, kurio metu medikai bus supažindinti su vakcinacijos sąlygomis.

Viena vakcinos pakuotė skirta dešimčiai asmenų, todėl ją atidarius reikės iš karto paskiepyti būtent tiek pacientų. Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimu pirmiausia siūloma skiepytis ligoninių priėmimo skyriuose, poliklinikose, greitosios medicinos pagalbos stotyse dirbantiems medikams. Tačiau iš jų norą skiepytis buvo pareiškę vos penktadalis. Iki šiol šalyje buvo nusiteikę skiepytis 9 tūkst. medikų. Skeptiškas požiūris į vakciną susiformavo dėl to, kad jos klinikiniai tyrimai dar nėra baigti.

Kai rudenį vakcinai buvo numatyta skirti 700 tūkst. litų suma, už kurią galima paskiepyti 30 tūkst. šalies gyventojų, sveikatos politikai buvo kritikuojami dėl šykštumo ir per menko dėmesio šalies gyventojų sveikatai. Tokio kiekio nebūtų pakakę net medikams.
Dabar tikimasi, kad 27 tūkst. dozių vakcinos nuo medikų liks. Ji bus siūloma nėščiosioms, vaikams nuo 10 metų amžiaus ir suaugusiesiems, sergantiems kvėpavimo takų ligomis.  Skiepijama nemokamai.


Šiame straipsnyje: gripasskiepai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių