Daugėja alerginių susirgimų tarp moksleivių

Vilniaus Žirmūnų gimnazijos moksleivės, atlikusios apklausą savo mokykloje, teigia, kad gimnazistų, sergančių alerginėmis ligomis, skaičius auga.

„Alerginės ligos pasaulyje, pagal sergamumą, užima ketvirtą vietą po širdies kraujagyslių, navikinių ligų ir traumų. Be to, alergija sergančių žmonių skaičius auga ir Lietuvoje", - primena viena iš jaunųjų tyrėjų Edita Šalnaitė.

„Būtent šios aplinkybės paskatino mus atlikti tyrimą savo mokykloje. Apklausėme šimtą aštuoniasdešimt 11-12 klasės moksleivių. Tyrimų rezultatai išties nustebino", - pastebi gimnazistė Vitalija Slušnytė.

Anketinės apklausos būdu merginos išsiaiškino, kad iš Žirmūnų gimnazijos moksleivių, alergija serga kas trečias apklaustas respondentas. Tai penkiais procentais daugiau, lyginant su 2007 m. toje pačioje mokykloje atlikto tyrimo duomenimis.

Paaiškėjo, kad tarp apklaustųjų dažniausias tokio pobūdžio susirgimas yra alerginis kontaktinis dermatitas, antroje vietoje - bronchinė astma. Iš apklausos duomenų matyti, kad dominuojantys alergenai - maisto produktai ir buitiniai dirgikliai. Tokie rezultatai paaiškina anksčiau paminėtų ligų sergamumo dažnumą.

Atlikusios tyrimus gimnazijoje ir susisteminusios duomenis, jaunosios tyrėjos savo darbą pristatė Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniame etape. Šio tyrimo aktualumas buvo įvertintas III laipsnio diplomu.

Moksleivės teigia, kad jas nustebino pasyvus respondentų požiūris į alerginius susirgimus. Dėl šios priežasties gimnazistės Vitalija Slušnytė ir Edita Šalnaitė ketina tęsti pradėtus tyrimus ir sieks paskatinti visuomenę aktyviau domėtis sparčiai plintančiais alerginiais susirgimais.


Šiame straipsnyje: alergijaŽirmūnų gimnazija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių