Dar viena grėsmė senolių regėjimui

Iki šiol Lietuvoje pagrindinė aklumo priežastis buvo glaukoma, tačiau pastaruoju metu didžiausia aklumo priežastimi tampa amžinė makulos degeneracija (AMD). Todėl medikai siekia paskatinti prevencinį tikrinimąsi ir informuoti apie ankstyvą šios ligos diagnostikos galimybę.

Amžinė makulos degeneracija - tai dėl amžiaus atsirandantis centrinės tinklainės - geltonosios dėmės arba makulos - pakenkimas. Makula, nuo kurios priklauso centrinis regėjimas, sensta ir silpnėja, o joje esančios ląstelės nyksta ir pradeda silpnėti centrinis regėjimas.

Nuo AMD kenčia vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių. Tai viena didžiausių aklumo priežasčių Lietuvoje. Vakarų šalyse dėl šios ligos regėjimo netenka daugiau nei 2 proc. vyresnių nei penkiasdešimt ir daugiau nei 30 proc. vyresnių nei 70 metų žmonių.

Manoma, kad Lietuvoje žmonių, sergančių toli pažengusia AMD forma yra apie 13 tūkst. Kasmet suserga apie  850-1600  žmonių.

Rugsėjo mėnesį Lietuvos oftalmologų draugijos iniciatyva didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose) organizuojami pradiniai nemokami akių patikrinimai. Akcijos metu AMD patikros vietose vyresnieji kviečiami akis pasitikrinti nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių