Ar dydis visada svarbu?

Beveik kiekviena daržovė ar vaisius turi didesnį ar mažesnį brolį. Ir nors visi jau seniai žino, kad kuo daugiau daržovių suvalgys, tuo geriau, kartais svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių daržovių ir vaisių dydį.

Čia pateikiamos aštuonios produktų poros, kurios parodo, kad kartais verta rinktis ne taip įspūdingai atrodantį, bet daug sveikesnį užkandį.

Kiaušiniai: putpelės nugali vištas

Vienas apie 100 g sveriantis vištos kiaušinis organizmui duoda ketvirtadalį parai reikalingo vitaminų A ir D kiekio. Tiesa, abu slypi trynyje, todėl jo atsisakantys gauna tik baltymų. Putpelių kiaušiniai, be šių vitaminų, turi medžiagos, kuri padeda kenčiantiems nuo alergijos žiedadulkėms, kačių plaukams ir namų dulkėms.

Apelsinai geriau nei mandarinai

Citrusinių vaisių karalystėje dydis vis dėlto yra pranašumas. Visuose vaisiuose gausu vitamino C, kuris stiprina organizmo imuninę sistemą. Tačiau 100 g apelsinų šio vitamino turi dvigubai daugiau nei tiek pat mandarinų. Be to, juose dukart daugiau folio rūgšties, būtinos augti ir vystytis bei gamintis raudoniesiems kraujo kūneliams. Apelsinus patartina valgyti šviežius, nes taip gaunama daugiau ląstelienos.

Bulvės: kuo mažesnės ir šviežesnės

Bulvės yra dar vienas svarbus vitamino C šaltinis. Mažytė pavasarinė bulvė jo turi tris kartus daugiau nei didelė peržiemojusi bulvė. Be to, ji turi daug mažiau krakmolo, todėl nekenkia figūrai. Bulves patartina valgyti nuo gegužės iki spalio. Tiesa, jų nereikėtų skusti. Užtenka gerai nuplauti ir išvirus valgyti su lupena.

Melionas triumfuoja prieš arbūzą

Šios didelės sultingos daržovės turi daug vitaminų ir naudingų medžiagų, tačiau jų kaloringumas itin mažas. Mažesnieji melionai turi net penkiasdešimt kartų daugiau beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Jie turi ir dešimteriopai daugiau folio rūgšties. Tiesa, arbūzai visiškai nenusileidžia ir pasiūlo daugiau antioksidanto likopeno.

Kopūstai nusileidžia briuseliniams kopūstams

Visi kopūstų giminės atstovai turi daug vitamino C, beta karotino, vitamino K bei kalio, kuris būtinas nervų sistemai. Tačiau daugiausiai naudos teikia maži briuseliniai kopūstai. Juose vitamino C ir kalio yra dvigubai, o vitamino K - keturgubai daugiau nei įprastuose lietuviškuose kopūstuose. Be to, jie turi daugiau vitamino A ir ląstelienos. Briuseliniuose kopūstus patariama valgyti šviežius, nes verdant vandenyje ar  garuose didelė dalis kalio ir vitamino C prarandama.

Ančiuviai nugali silkę

Mūsų šalyje ančiuviai mažai žinomi, tačiau visi mielai kertame silkę. Tai irgi neblogas pasirinkimas, nes joje yra gausybė sveikų riebalų, kurie naudingi širdžiai, sąnariams ir raumenims. Be to, iš silkės gaunama nemažai jodo, kuris gerina medžiagų apykaitą, bei seleno, kuris stiprina organizmo imuninę sistemą. Nors ir priklausantys tai pačiai šeimai kaip silkės, ančiuviai turi trisdešimt kartų daugiau vitamino A ir 50 proc. daugiau vitamino D.


Šiame straipsnyje: daržovės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių