Antibiotikai: nauda ir žala

Gripo sukeltas komplikacijas ir kai kurias kitas ligas neretai tenka gydyti antibiotikais. Tačiau kartu su jais reikia vartoti ir  gerųjų bakterijų preparatus. Tai žino ne visi.

Daugiau kaip pusei vaikų ir trečdaliui suaugusiųjų, atėjusių pas gydytoją, dėl peršalimo ligų išrašoma antibiotikų. Jų skiriama net tada, kai nustatoma virusinė viršutinių kvėpavimo takų infekcija, kurios šie vaistai negydo. Negana to, dažniausiai skiriama plataus veikimo antibiotikų, kurie žudo įvairių rūšių bakterijas ir kurie reikalingi tik labai sunkiems ligoniams.

Kita tarptautinei bendruomenei susirūpinimą kelianti problema - didėjantis antibiotikų vartojimas spartina jiems atsparių infekcijos sukėlėjų atsiradimą ir plitimą.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) paskelbė, kad daugeliui šiuolaikinės medicinos elementų yra iškilusi grėsmė dėl virusų atsparumo antibiotikams, tuo pačiu vaistus paverčiant neveiksmingais. Pasak ECDC, vis didesnė rizika pacientams kyla atliekant organų transplantavimą, keičiant klubo sąnarį, atliekant piktybinių auglių chemoterapiją ir neišnešiotų kūdikių intensyviąją terapiją.

Oficialiai pripažįstama, kad infekcijos sukėlėjų Lietuvos ligoninėse atsparumas yra žymiai didesnis už ES vidurkį.

Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugijos pirmininko docento Vaidoto Urbono duomenimis, šiuo metu tik maždaug 10-20 proc. ligonių Lietuvoje, kuriems paskiriamas antibiotikų gydymo kursas, ypač plataus veikimo spektro, kartu vartoja ir probiotikus, apsaugančius žarnyno mikrobiotą.

„Kadangi antibiotikai naikina tiek blogąsias, ligą sukėlusias, tiek gerąsias žmogaus bakterijas, juos vartojant išbalansuojama natūrali žarnyno, odos ir kita mikrobiota, kitaip dar vadinama mikroflora. Virškinimo sutrikimai gali atsirasti antibiotikų vartojimo metu arba praėjus kelioms dienoms ar net savaitėms po gydymo pabaigos“, -  sako gydytojas.

Jo teigimu, antibiotikų sukelti žarnyno sutrikimai pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, rečiau - pilvo pūtimas ar skausmas, pykinimas, rėmuo ar apetito sumažėjimas. Daugeliu tyrimų patvirtinta, kad šiuos nepageidaujamus simptomus sušvelnina ar visiškai panaikina daug vilčių teikiantis mokslo pripažinimas - gerosios pieno rūgšties bakterijos.   

Pasak doc. V.Urbono, geriausiai pasaulyje ištirtos pieno rūgšties bakterijos yra probiotinės LGG® (Lactobacillus rhamnosus GG) bakterijos. Nagrinėjant jas jau publikuota apie 400 mokslinių straipsnių, parašyta ir apginta 19 mokslinių disertacijų, iš viso atlikta 45 klinikiniai tyrimai ir nuolat planuojami nauji.

Vienas tokių tyrimų, rodančių teigiamą LGG® poveikį vartojant antibiotikus, buvo atliktas Suomijoje, aštuoniolikoje Helsinkio vaikų darželių - viena grupė vaikų šiuose darželiuose kasdien gėrė pieną su probiotinėmis LGG® bakterijomis, kiti - paprastą pieną. Rezultatai parodė, kad trečdaliu mažiau vaikų viduriavo ir skundėsi pilvo skausmais vartodami antibiotikus, jei gėrė pieną su gerosiomis bakterijomis.

Probiotinės pieno rūgšties bakterijos taip pat veikia kaip profilaktinė priemonė, padedanti išvengti gydymo antibiotikais. Pieną su LGG® vartojusioje grupėje gydymas antibiotikais buvo skiriamas 19 proc. rečiau nei kontrolinėje grupėje. 

Lietuvoje probiotinių LGG®  bakterijų turi visi „Valio Gefilus“ pieno produktai, taip pat šių gerųjų bakterijų galima rasti kapsulėmis.

„Probiotinių bakterijų nauda įrodyta ir aprašyta daugelį kartų, tačiau šiuo metu tik maždaug pusė šeimos gydytojų ir kiek daugiau nei pusė vaikų ligų gydytojų skirdami antibiotikus savo pacientams pataria kartu vartoti ir probiotikus“, - pastebi doc. V.Urbonas. Vis dėlto, gydytojo teigimu, žmonės patys ima labiau domėtis neigiamu šalutiniu antibiotikų poveikiu ir ieško būdų, kaip nuo to apsisaugoti. Papildyti kasdieninę mitybą pieno produktais su gerosiomis bakterijomis - vienas tokių paprastų būdų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių