17 - metės veidą užaugino ant krūtinės

Skelbiama, kad jau buvo atlikta dvylika veido persodinimo operacijų. Dešimt jų – sėkmingos. Tokia buvo atlikta ir prieš 12 metų gaisre nukentėjusiai septyniolikmetei kinei.

Kasdien tobulėjant plastinei chirurgijai, populiarėja veido persodinimas. Nors šios transplantacijos sukelia prieštaringų vertinimų, vis daugiau nelaimingų žmonių ryžtasi laukti veido donoro.

Pirmoji veido transplantacija pasaulyje buvo atlikta Prancūzijoje 2005-aisiais Isabellei Dinoire. 38-erių moterį sužalojo jos pačios šuo. Praėjus metams po pirmojo veido persodinimo, analogiška operacija buvo atlikta ir kinui, kurį užpuolė lokys.

Plastikos chirurgai pažymi, kad veido transplantacija yra ne kosmetinė operacija, o bandymas po nelaimingų įvykių sugrąžinti žmogišką išvaizdą.

Rasti tinkamą donorą tokiai operacijai itin sudėtinga, nes reikia gauti šeimos sutikimą. Kaip aiškina su tuo susidūrę medicinos darbuotojai, žmonės mirusius artimuosius nori laidoti tokius, kokie jie buvo gyvendami, ir nenori laidoti uždarytame karste.

Su šiais sunkumais susidūrė ir kinų gydytojai, kurie atsisakė  pasaulyje jau ne kartą išbandyto veido persodinimo ir užaugino 17-metei pacientei Xu Jianmei veidą tiesiai ant krūtinės.

Kinė nukentėjo per gaisrą. Tuomet, kai kilo gaisras, merginai tebuvo penkeri, skelbia BBC.

Xu buvo nudegusi net 95 proc. viso kūno. Mergaitė yra kilusi iš itin neturtingos šeimos, todėl jos tėvai negalėjo finansuoti brangaus gydymo ir plastikos chirurgų paslaugų. Dabar atlikta  operacija buvo bandomoji, Kinijos gydytojai ją atliko nemokamai.

Norėdami padėti jaunai merginai gydytojai įvertino ir riziką persodinti svetimus audinius. Organizmas jų paprasčiausiai gali nepriimti. Taigi, gydytojai ryžosi iki tol dar neišbandytam eksperimentiniam gydymui.

Dalis audinių buvo paimti nuo merginos klubų ir persodinti į vietas, kuriose buvo norima užauginti odą. Metams bėgant buvo tempiama oda krūtinės ir peties srityje. Prieš keletą savaičių mergina ištvėrė itin sudėtingą operaciją, kai užauginti audiniai buvo perkelti ant veido. Šiuo metu, anot gydytojų, mergina jaučiasi normaliai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių