Žiema – tinkamiausias metas pasirūpinti savo oda

  • Teksto dydis:

Liaudies patarlė byloja - ruošk roges vasarą. Tad ir šaltajį sezoną pasirūpinkite savo oda. Šis metų laikas tinkamiausias išsitirti odos pigmentines dėmes ir apgamus bei pašalinti piktybinius odos navikus, išsiplėtusius kapiliarus ar kitus odos darinius.

Profesionaliai išsitirti padės Kauno Dainavos poliklinikoje pradėjęs veikti modernus skaitmeninis dermatoskopas ir odos echoskopas, kurio pagalba yra žymiai palengvinama įvairių odos navikų diagnostika ir kontrolė.

Pigmentinių dėmių, apgamų ant kūno turi beveik kiekvienas. Tai natūralu, kadangi jie atsiranda organizmui augant ir bręstant. Tačiau apgamai, pigmentinės dėmės gali tapti pavojingo odos susirgimo ženklu. Melanoma – agresyviausia odos vėžio forma, tačiau ji pagydoma, jei diagnozuojama ankstyvoje stadijoje. Anksti nustačius ligą, išgydyti galima apie 95-97  proc. pacientų. Vis dėlto jei piktybinis odos darinys laiku nepašalinamas, vėžio ląstelės skverbiasi gilyn į sveikus audinius ir gali pasklisti po visą kūną. Piktybinis apgamas pasižymi asimetrija, nelygiais kraštais, nevienoda spalva arba yra didesnis nei 5 mm. Odos vėžio profilaktikai ypač svarbi apsauga nuo per didelio saulės spindulių poveikio ir reguliarios specialistų konsultacijos.

Šaltasis sezonas – tinkamiausias profilaktiniam odos ištyrimui ir kontrolei

Nors keliamu odos vėžio pavojumi susirūpiname artėjant vasarai, tačiau šaltasis sezonas yra tinkamiausias odos pigmentinių dėmių ir apgamų profilaktiniam ištyrimui bei kontrolei. Šiuo metų laiku lengviau apsisaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, kurių itin svarbu vengti prireikus odos darinių pašalinimo operacijos. 

Modernus skaitmeninis dermatoskopas pasižymi odos navikų diagnostikos tikslumu ir tokiu būdu padeda gydytojui paprasčiau nustatyti ankstyvas odos vėžio užuomazgas. Kauno Dainavos poliklinikos gydytojos dermatovenerologės Gintarės Linkevičiūtės teigimu, odos diagnostinis aparatas pasižymi 99 proc. tikslumu nustatant gerybinius ir piktybinius darinius odoje. „Naudojant skaitmeninį dermatoskopą ir odos echoskopą yra nustatoma odos naviko spalva, forma, išsidėstymas, struktūra, dydis ir pagal šiuos kriterijus dermatoskopas pateikia išvadas dėl odos darinio piktybiškumo bei melonomos tikimybės. Taigi skaitmeninis dermatoskopas palengvina odos navikų diagnostiką, suteikiant gydytojui išsamesnės ir tikslesnės informacijos“, – vardija inovatyvaus dermatoskopo ir odos echoskopo privalumus Kauno Dainavos poliklinikos gydytoja dermatovenerologė G. Linkevičiūtė.

Dar vienas skaitmeninio dermatoskopo privalumas – sekti odos darinių pokyčius yra labai paprasta, nes aparato programinė įranga leidžia atlikti anksčiau darytų nuotraukų palyginimus su naujausiomis. Sistema automatiškai susieja skaitmeninius dermatoskopo apgamo vaizdus, todėl apgamo identifikavimo ir pakitimų sekimo procesas yra žymiai palengvinamas. Taip pat ši sistema yra svarbi užtikrinant teledermatologijos įdiegimą. Skaitmeninis dermatoskopas gali būti naudojamas telemedicinos srityje konsultuojant ir gydant pacientus nuotoliniu būdu pasitelkiant skaitmenines medicinines išsaugojimo bei persiuntimo priemones.


Šiame straipsnyje: odaapgamasapgamai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių