Mados gigantė „Armani“ atsisako natūralaus kailio

  • Teksto dydis:

Gyvūnų teisių organizacijų aljansas „Be kailio“ („Fur Free Alliance“) šiandien išplatino pranešimą, kuriame išreiškia susižavėjimą ir palaikymą mados gigantu „Armani“ už sprendimą atsisakyti prekybos natūralaus kailio gaminiais. Šiuo žingsniu vienas prašmatniausių italų prekių ženklų atsakė į vis didėjantį poreikį etiškai ir aplinką tausojančiai madai.

Nuo 2016-ųjų rudens-žiemos kolekcijos „Armani“ atsisakys viso natūralaus kailio (taip pat ir triušių). Italų mados namai prisiėmė šį įsipareigojimą po to, kai ėmė bedradarbiauti su tarptautiniu aljansu „Be kailio“, kurį sudaro daugiau nei 40 gyvūnų apsaugos organizacijų, pasišventusių užbaigti kailių industrijos veiklą visame pasaulyje.

Giorgio Armani apie aplinkai ir gyvūnams draugiško sprendimo poveikį savo verslui atsiliepė teigiamai: „Man malonu pranešti, kad „Armani“ grupė tvirtai įsipareigoja nuo šiol atsisakyti gyvūnų kailio naudojimo mūsų kolekcijose. Technologijų pažanga suteikia mums tinkamų alternatyvų, tad žiaurios žvėrininkystės praktikos madai visiškai nebereikalingos. Šis svarbus žingsnis, kurį žengiame kartu su visa kompanija, yra ilgai vykusio pozityvaus kaitos proceso rezultatas. Siekiame parodyti, kokia svarbi mums yra aplinkos ir gyvūnų apsauga.“

Didžioji dalis kailio, naudojamo mados industrijoje, gaunama iš kailių fermų, kuriose laukiniai gyvūnai laikomi ankštuose narvuose ir nužudomi žiauriais metodais, kurie išsaugo kailį nesugadintą, pvz.: uždusinami dujomis arba nupurtomi elektra per analinę angą. Negana to, kailio gamyba kenkia aplinkai ir žmonių sveikatai dėl daugybės kailių apdirbimo procese naudojamų chemikalų.  

Nusprendęs nebepardavinėti tikro kailio, G. Armani prisijungia prie kitų garsių dizainerių – Huggo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein ir Stella McCartney – ir atkreipia dėmesį į klausimus, kurie rūpi naujos kartos vartotojams.

Lietuvos gyvūnų teisių organizacijos „Tušti narvai“ (kuri taip pat priklauso tarptautiniam aljansui) atstovai pasikeitusią italų kompanijos poziciją dėl kailio įvardija kaip svarbią pergalę: „Armani“ pavyzdys dar kartą įrodo, kad dizaineriai ir mados vartotojai gali išreikšti savo kūrybinę laisvę bei mėgautis prabanga neremdami žiauraus gyvūnų išnaudojimo. G. Armani ištisus dešimtmečius mados pasaulyje figūruoja naujų tendencijų priešakyje; naujausias jo pareiškimas patvirtina mūsų įsitikinimą, kad atjauta, sąmoningas vartojimas ir inovatyvumas yra mados ateitis.“

Pasikeitęs visuomenės požiūris į gyvūnų vertę ir ilgai trukęs priešinimasis kailių industrijai lėmė kailių fermų uždraudimą Jungtinėje Karalystėje, Nyderlanduose, Austrijoje ir Kroatijoje. Debatams dėl kailių fermų uždraudimo plečiantis į kitas šalis, vis daugiau vyriausybių įvertina gyvūnų gerovę kaip svarbią temą ir pripažįsta, kad kailių pramonė nėra perspektyvi.

Etiškas „Armani“ sprendimas apsaugos tūkstančius gyvūnų nuo kančių. Su šiuo pasirinkimu kompaniją sveikina ne tik „Fur Free Alliance“, bet ir milijonai jų pasekėjų visame pasaulyje.


Šiame straipsnyje: Giorgio ArmanimadakailisArmani

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirmajam:

Pirmajam: portretas
Visų pirma, Italijoje, ypatingai Milane, kailis gana ilgai buvo populiarus, taigi, net jei Italijoje kailinių, kaip Jūs sakot, nereikia, jis buvo ir vis dar yra dėvimas (juk neišmesi prabangių kailinių, jei jau kažkada buvai durnas ir įsigijai). Antra, Armani rūbus dėvi ne tik italai. Tai yra įtakingas, kosmopolitinis brandas. Taigi, praradimas kailininkams pakankamai didelis, nes Armani ganėtinai mėgo naudoti natūralius kailius, plius daro įtaką kitiems mados kūrėjams.

vege

vege portretas
Nors kailių lupikai meluoja, jog kailis vis dar madingas, tačiau jau ir taip ilgas sąrašas vardų ir brand'ų, kurie pasižadėjo niekada nebenaudoti natūralių kailių, ilgėja. Jungiasi, ne tik masinę produkciją gaminantys H&M, Zara, Lindex ir panašūs brand'ai, bet ir prabangūs prekių ženklai. Pirmiausiai – Stella McCartney, tada – Calvin Klein, Guess?, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Ted Baker etc. Šiemet – Armani. Ar dar reikia komentarų? Gal išlįskim iš urvų ir nustokim karstytis gyvūnų kailiais?

Vita

Vita portretas
Dabar tiek technologiju, kad naturalus kailis jau yra atgyvena tiek siltumo, tiek grozio aspektais. Naturalus kalis man primena viduramzius..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių