Įprasti šampūnai – grėsmė ne tik plaukams, bet ir sveikatai

  • Teksto dydis:

Jei skundžiatės skilinėjančiais, sausėjančiais, sunkiai sutramdomais plaukais ir pernelyg riebia galvos oda, kaltininkų turėtumėte ieškoti netoliese – savo vonios kambaryje. Plaukų priežiūros priemonių ekspertė Vika Vaineikienė atskleidžia pagrindinius, dažniausiai daugelio šampūnų, kondicionierių gamyboje naudojamus ingredientus, sukeliančius apgaulingą glotnumo efektą, tačiau ypatingai ir negrįžtamai kenkiančius plaukams ir galvos odai.

,,Sulfatai, esantys šampūnuose, pažeidžia plaukus bei galvos odą, juos išsausina, aktyvuoja riebalinių liaukų veiklą. Paslėpti visą šią į pagalbą ,,skuba’’ plaukų kondicionieriuje esantys silikonai, plaukų paviršių kiekvienąkart padengdami silikono plėvele, per kurią plaukai negali kvėpuoti bei pasisavinti maistinių medžiagų, dėl ko jie ilgainiui išsausėja, ima skilinėti, lūžinėti’’, – teigia ekspertė. Sulfatai – dar viena kone kiekviename šampūne randama medžiaga, siaubingai žalojanti (sausinanti, velianti, alinanti) žmogaus plaukus. Tai yra toksiška stipri prausianti medžiaga, suteikianti cheminėms priemonėms taip trokštamą putojimą. Sulfatai, patekę ant žmogaus galvos odos, ją džiovina, dalis jų yra absorbuojami į organizmą.

,,Natrio laurilsulfatas (Sodium Lauryl Sulfate arba SLS) buvo sukurtas II pasaulinio karo metu tankų varikliams plauti. Kadangi tuo pačiu metu sparčiai klestėjo visa chemijos pramonė, kosmetikos industrija taip pat neatsiliko: paprastos vertingos saugios sudėties kosmetinius produktus pakeitė vandeniniai sinteninių medžiagų mišiniai. Dėl savo pigumo ir nepaprastai stipraus putojimo efekto, ši ypač aktyvi paviršinio aktyvumo medžiaga imta naudoti daugelyje kūno priežiūros priemonių (kaip beje ir skalbikliuose, grindų, mašinų plovikliuose)’’, – atskleidžia Vika.

Yra įrodyta, jog natrio laurilsulfatas – stipriai dirginanti ir sausinanti odą medžiaga, sukelianti alergijas, bėrimus, niežulį, neurodermatitą. Maža to, tyrimai atskleidžia ir gilesnį medžiagos poveikį – vidaus organų, reprodukcinės sistemos nuodijimą, biocheminius pokyčius ląstelių viduje, galimas mutacijas ir kancerogeniškumą.

,,Kiek vėliau buvo sukurta kita medžiaga – natrio lauretsulfatas. Jis turėjęs būti švelnesnis nei pirmtakas, tačiau, kaip paaiškėjo, esantis netgi toksiškesnis. Šios dvi medžiagos šiuo metu naudojamos tūkstančiuose skirtingų produktų visame pasaulyje, kasdien patenka į žmogaus organizmą, yra naudojamos ir patiems mažiausiems bei jautriausiems skirtuose produktuose’’, – informuoja ekspertė.

Anot Vikos Vaineikienės, perkant bet kurį plaukų priežiūros produktą, jokiu būdu negalima vadovautis produkto reklamoje pateikta informacija. ,,Būtina atidžiai skaityti etiketes ir žiūrėti, kad minėti produktai nebūtų įtraukti į pageidaujamos įsigyti priemonės gamybos procesą. Dar svarbu žinoti, jog etiketėse pagal ingredientų eiliškumą visada matoma, kiek kiekvieno komponento dalies įdėta bei panaudota produkto gamyboje, – teigia specialistė. – Atsižvelgus į tai reikia nepamiršti, jog kokybiškesnis, sveikesnis, dėl to dažnai ir brangesnis produktas jūsų plaukų priežiūrai visada bus pigesnis už bet kokį plaukų ar galvos odos gydymą, būtiną dėl netinkamų ir pavojingų priemonių naudojimo."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuvokiama

Nesuvokiama portretas
Kam pardavinėt tai, kas kenkia sveikatai, kelia grėsmę.Uždrausti tokią prekybą, o nerašinėt straipsniukus.

Nesuvokiama

Nesuvokiama portretas
Kam pardavinėt tai, kas kenkia sveikatai, kelia grėsmę.Uždrausti tokią prekybą, o nerašinėt straipsniukus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių