- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Stebuklingos, visiems tinkančios dietos neegzistuoja – visi esame skirtingi. O ir sprendimus dėl savo mitybos priimti gali tik pats žmogus. Kad tie sprendimai būtų teisingi, reikia turėti pakankamai informacijos.
Stebuklingos, visiems tinkančios dietos neegzistuoja – visi esame skirtingi. O ir sprendimus dėl savo mitybos priimti gali tik pats žmogus. Kad tie sprendimai būtų teisingi, reikia turėti pakankamai informacijos. O jos, deja, nemažai daliai lietuvių vis dar trūksta. Situaciją pakeisti pasiryžo Guoda Azguridienė, rudenį išleidusi knygą „Maistas. Ką mes darome su juo, o jis su mumis“.
– Guoda, kaip kilo mintis parašyti knygą apie maistą?
– Mane visada domino tai, kas leidžia žmonėms gerai jaustis. Maistas – ne išimtis. Kai pradėjau išsamiau gilintis į šią temą, ėmiau rašyti straipsnius, skelbti įžvalgas savo tinklaraštyje, skaitytojų susidomėjimas buvo didžiulis, vadinasi, žmonėms maisto, mitybos tema yra aktuali. Tai buvo viena iš priežasčių pradėti rašyti knygą. Tačiau labiausiai mane paskatino vyras Aris – jam vis atrodė, kad straipsniuose mano mintis neišplėtojama pakankamai, kad ne viskas iki galo pasakoma.
– Nemažai autorių sako, kad knygos rašymas yra sunkus ir sudėtingas darbas. Jums taip pat?
– Pats rašymas nėra sunkus darbas. Matyt, Aris buvo teisus sakydamas, kad straipsniuose kažko trūksta – knygoje galėjau išsakyti viską. Be to, ankstesnis darbas Laisvosios rinkos institute išmokė tvarkytis su gausia informacija, skirtingais požiūriais ir duomenų analize – rinkti informaciją ir galvoti, kaip ją pateikti, kur kas sunkiau, nei rašyti. Beje, knyga man nebuvo nauja patirtis – jau esu išleidusi knygą „Auksinės žuvelės ilgesys“, kurioje sudėti straipsniai ekonomikos temomis. Sakoma, kad jei gali nerašyti, tai ir nerašyk. Kol kas galiu, bet kaip bus vėliau – nežinau. Tad gali būti, kad tai ne paskutinė mano knyga (šypsosi).
– Dauguma žmonių knygas apie mitybą perka tikėdamiesi jose rasti receptą, kaip numesti svorio ar pataisyti sveikatą. Jūsų knygoje tokių receptų nėra. Kodėl?
– Nesu profesionali dietologė, todėl asmeninių rekomendacijų neteikiu. Nesiūlau stebuklingų, universalių receptų – tokių paprasčiausiai nėra. Tai, kas tinka man, galbūt visai netiks jums ir priešingai. Kiekvienas žmogus turi pats apsispręsti, o aš savo knyga stengiuosi suteikti kuo daugiau informacijos, kad jiems tai padaryti būtų lengviau. Nesiūlau universalių atsakymų, o padedu užduoti teisingus klausimus. Bandžiau viską paaiškinti kuo paprasčiau, kad žmonės įgytų bendrųjų žinių apie maistą.
– „Ką mes darome su maistu?“ – klausiate savo knygoje. Ką lietuviai su maistu daro blogai, o ką gerai? Kokias tendencijas pastebite?
– Lietuviai nėra išskirtinė tauta. Kaip ir visi žmonės maistą gadiname jį rafinuodami ir kitaip stipriai perdirbdami – norime išvaizdaus ir pigaus maisto. O gerai darome, kad atsigręžiame į natūralaus maisto gerąsias savybes ir stengiamės jo gauti visokiais pavidalais – tuo paaiškinčiau ir vadinamojo supermaisto, lėto maisto ir kitokio neindustrinio maisto atsiradimą. Smagu, kad susidomėjimas maistu ir mityba vis stipresnis. Manau, kad kai kurie mano knygoje išdėstyti dalykai po kokių penkerių metų bus visuotinai žinomi. Džiaugsiuosi, jei būsiu prie to prisidėjusi.
– Mityba žmonės domisi labiau, bet nemaža jų dalis vis tiek nesiliauja savęs alinti įvairiomis dietomis, kurios trokštamo rezultato neduoda. O kaip jums pavyksta laikytis principų, apie kuriuos kalbate savo knygoje?
– Griežtas rekomendacijas žmonės atmeta. Ir tai visiškai natūralu – radikalūs pokyčiai mityboje nėra nei naudingi, nei lengvi. Be to, trumpalaikiai mitybos pokyčiai nieko neduoda. Kur kas svarbiau tai, ką mes valgome kasdien, o ne priešokiais.
Mūsų šeima kasdien valgo labai įvairų maistą, o dėl nedidelių nusižengimų niekas nedaro tragedijos. Pavyzdžiui, nieko negaminu su rafinuotu aliejumi, tačiau kartais kepu baltų miltų blynus, retkarčiais suvalgau pyragaitį, nors tai nėra sveikas maistas. Žmonės kartais atmeta sveiką mitybą, nes mano, jog taip maitintis sudėtinga, užima daug laiko. Nieko panašaus. Gaminu daug, tačiau tikrai ištisomis dienomis prie puodų nestoviu. Tą taip pat norėjau akcentuoti savo knygoje.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Tvarumo tendencija: vis daugiau drabužių keliauja iš rankų į rankas6
Besikeičiant sezonams, puolame atnaujinti savo drabužių spintą. Taip ir sukasi ratas: vienus išmetame, kitus įsigyjame, paskui vėl išmetame... Tiesa, ryškėja ir pozityvi tendencija – vis labiau populiarėja drabužiai, gyvenan...
-
Desertai sveikiau – ką rinktis saldžiam kąsneliui prie kavos?3
Ar galite įsivaizduoti darbo dieną be kavos pertraukėlės? Veikiausiai sunkiai, nes tai laikas, kai galima trumpam atsitraukti nuo darbų ir maloniai pabendrauti su draugais ar kolegomis prie gardžios, garuojančios kavos puodelio. O kokia gi kavos pertrau...
-
Pavasario mados tendencija: provokacija drąsai ir išskirtinumui4
Individualumas, metalo spindesys, permatomi audiniai ir masyvūs siluetai – madingiausi įvaizdžiai šį pavasarį ir vasarą provokuos drąsai, ryškumui ir autentikai. Kaip pasirinkti aksesuarus, kokios spalvos ir audiniai karaliaus &scaro...
-
Pavasario mada – atraskite tris moteriškos pavasario mados tendencijas gaiviam garderobui2
Ar norite atnaujinti savo drabužių, avalynės arba aksesuarų kolekciją ir tinkamai pasiruošti pavasario sezonui? Tada čia sužinosite visą svarbiausią informaciją apie mados tendencijas. ...
-
Mada – menas ar komercija?14
Keldama tokį klausimą rizikuoju užsitraukti ilgalaikę ir neblėstančią viso mados pasaulio atstovų rūstybę ir pasmerkti save būti amžiams išmestai iš jų tarpo – kur dar net nespėjau patekti. Tačiau esu drąsus žmogus, kurį m...
-
Aktyvusis stilius: derinti tai, kas atrodo nesuderinama8
Kedai prie klasikinio kostiumo? O gal aukštakulniai prie sportinių šortų? Dar neseniai toks derinys būtų vertęs kilstelėti antakius, tačiau šiandien, dinamiškam gyvenimo būdui trinant ribas, griežtą aprangos kodą keičia ...
-
Dizainerės I. Kazakevičienės papuošalai: dialogas su medžiaga6
Galerijoje „Balta“ atidaroma išskirtinių Ingos Kazakevičienės papuošalų paroda „Funkcija ir forma“. ...
-
„Birkenstock“ – mados ir patogumo dermė
Šylantys orai natūraliai diktuoja pokyčius garderobe. Vienas svarbiausių naujo sezono atributų – universali ir patogi avalynė. Turint omenyje tai, kad ateinantis metų laikas vis daugiau lepins šiluma, svarbu įvertinti, kokios avalyn...
-
Sulaukusi 102-ejų mirė mados ikona I. Apfel
Šimtametė mados ikona Iris Apfel (Airis Apfel), kurios vizitine kortele buvo tapę akiniai, mirė sulaukusi 102 metų, rašoma jos „Instagram“ paskyroje. ...
-
Dizainerė B. Klimbytė: mano pasaulyje ilgą laiką nebuvo žodžio „minimalizmas“3
Diplomuota kostiumų dizainerė Benita Klimbytė šiuos metus pradėjo malonių iššūkių pareikalavusiu kūrybiniu projektu. Vakarinių drabužių srityje save atradusi kūrėja puošė vieną „Eurovizijos“ nacionalinės ...