Su Pinigų muziejaus eksponatais supažindinama ir gestų kalba

Lietuvos banko Pinigų muziejus – pirmasis Baltijos šalyse muziejus, kuriame įdiegta vertimo į gestų kalbą elektroninė sistema. Ji šiandien pristatyta šalies kurčiųjų organizacijų ir įstaigų atstovams. Kurtiesiems lankytojams pasakojimas apie muziejaus ekspoziciją verčiamas į gestų kalbą filmukuose, kurie rodomi planšetinio kompiuterio ekrane.

Pinigų muziejaus elektroninį gidą gestų kalba apžiūri Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentė, Respublikinio kurčiųjų reabilitacijos centro direktorė Roma Klečkovskaja.

„Kurdami Pinigų muziejų, daug dėmesio skyrėme tam, kad jis būtų prieinamas, patogus ir neįgaliems lankytojams. Naujausias projektas sudaro sąlygas kurtiesiems lankytojams daugiau sužinoti apie mūsų ekspoziciją. Džiaugiuosi, kad sumanymą muziejuje sukurti elektroninį gidą gestų kalba įgyvendinti mums entuziastingai padėjo gestų kalbos vertėjai, klausos negalią turintys asmenys“, – sakė Vidmantas Laurinavičius, Lietuvos banko Pinigų muziejaus vedėjas.

Pristatyme dalyvavusi Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentė, Respublikinio kurčiųjų reabilitacijos centro direktorė Roma Klečkovskaja minėjo, kad šalyje gyvena daugiau kaip 8 tūkst. klausos negalią turinčių žmonių, jų yra ribotos galimybės dalyvauti kultūros renginiuose, jiems reikalingi gestų kalbos vertėjai. Ji dėkojo Lietuvos bankui už rūpestį kurčiaisiais.

Nuo Pinigų muziejaus atidarymo 2010 m. lankytojai galėjo naudotis apie ekspoziciją įtaigiai pasakojančiu audiogidu lietuvių, anglų ir rusų kalbomis, vėliau audiogidas papildytas lenkų ir vokiečių kalbomis. Audiogidų pasakojimų turinį sukūrė šioje srityje besispecializuojanti UAB „Audiogidas“. Regėjimo negalią turintiems lankytojams muziejus gali pasiūlyti jiems pritaikytą valdyti audiogido prietaisą.

Laiptus ties muziejaus įėjimu neįgaliesiems rateliuose įveikti padeda specialus keltuvas. Kitas keltuvas muziejaus viduje leidžia judėti į skirtinguose aukštuose esančias ekspozicijos sales. Vežimėlyje sėdintis neįgalusis naudodamasis mygtukais gali į savo akių lygį nuleisti eksponuojamų monetų rinkinius ir juos apžiūrėti. Neįgaliesiems pritaikyti ir sanitariniai mazgai.

Pinigų muziejus įsikūręs Vilniaus centre – Gedimino prospekto ir Totorių gatvės sankirtoje. Čia, per du aukštus išsidėsčiusiose penkiose salėse, lankytojai gali susipažinti su pasaulio pinigų ir bankininkystės istorija, Lietuvos pinigais, bankininkystės raida mūsų šalyje nuo pirmųjų kredito įstaigų atsiradimo iki šių dienų. Šiemet muziejų jau aplankė apie 20 tūkst. lankytojų.


Šiame straipsnyje: Pinigų muziejusLietuvos bankas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių